Palócleves (sertéshúsból)

Palócleves recept sertéshúsból zöldbabbal, krumplival, sárgarépával, babérlevéllel és tejföllel, az elkészítés részletes leírásával.

A hús és a bab révén nagyszerű fehérjeforrás, a zöldségek révén tele van rostokkal, s a krumpliban pedig van elegendő szénhidrát.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a palóclevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

palócleves

Palócleves recept sertéshúsból

A palócleves elkészítés több apró lépésből áll.
Ezek közül a hús megtisztítása és felaprítása a legfontosabb, mivel minden más lépést az határoz meg, mennyire főtt már meg a hús.
Amikor a hús elkezdett főni, onnantól még egy-másfél óra kell az étel elkészítéséhez. Ami elegendő arra, hogy a babot, és a krumplit majd később a habarást előkészítsük.
A palócleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 1 óra 20 perc
Összes idő 1 óra 30 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 4 literes fazék

A leves hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 evőkanál étolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
  • 60 dkg lapocka (lehet sertéscomb is)
  • 35 dkg krumpli
  • 30 dkg zöldbab
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 2 és fél liter víz
  • 5 leveskocka
  • 2 darab babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény (csapott)
  • 1 csokor kapor (kicsi)

A leves főzés lépései
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
  • A húst is megpucoljuk (a hártyáktól), s centis darabokra vágjuk fel.
  • A sárgarépát és fehérrépát megpucoljuk, s ujjnyi vastagságú karikákra vágjuk fel őket.
  • Olajon a felkockázott hagymát (fél deci vízzel) elkezdjük dinsztelni.
  • Amikor a vizet elfőtte, s kezd kifehéredni, hozzátesszük a húst, és folyamatos kevergetés mellett azt is megpirítjuk.
  • Amikor a hús kifehéredett, az egészet lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát, az őrölt köményt és a megzúzott fokhagymát.
    Alaposan elkeverjük őket, hogy kicsit megpiruljanak.
  • Amikor a fokhagyma és a kömény illata megjelenik, felöntjük az egészet 2-2 és fél liter vízzel.
    Hozzáadjuk a sárgarépát, a fehérrépát és a babérlevelet.

Miközben a hús és a zöldségek megpuhulnak...

  • A krumplit megpucoljuk, és centis kockákra vágjuk.
  • Ha a nyers zöldbabot vettünk (pl. a piacon), akkor azt megmossuk végeit levágjuk, s babot másfél centis darabokra felvágjuk.
  • Amikor a hús kezd megpuhulni (úgy 1 óra múlva), beletesszük a krumplit és a zöldbabot is, hogy azok is megfőjenek.
  • A tejfölben a lisztet csomómentesen elkeverjük (habarást készítünk).
  • Amikor a leves már majdnem megfőtt, a habarásba 1-2 merőkanál főzőlevet teszünk, s a habarással jól elkeverjük.
  • Folyamatos kevergetés közben beleöntjük a habarást a levesbe, s egyenletesen elkeverjük benne.
    4-5 percig tovább főzzük a palóclevest, míg be nem sűrűsödik.
  • Amikor a leves elkészült, kevés kaprot teszünk hozzá, hogy a kapor illata hozzáadódjon.

Tippek s tanácsok a sertéshúsos palócleves elkészítéséhez

A palócleves elkészítése során a hús főzését nem érdemes elkapkodni. Szánjunk rá minimum egy-másfél órát, hogy a hús rendesen megpuhuljon.

A sertéshús főzésénél az első 15-20 perce munkás, mert a feljövő habot érdemes leszedni a tetejéről. Ha lassan főzzük a húst, akkor a hab a lobogó víztől nem fő bele a lébe. Amitől a leves tiszta és áttetsző marad.

S ez teljesen független attól, hogy a receptben szereplő lapockából, vagy combból, oldalasból, esetleg dagadóból vagy tarjából készítjük el a palócleves.

 

 

A krumpli és bab nagyjából egyszerre fő meg. Arra viszont figyeljünk, ha konzervbabot használunk, akkor annak a  levét ne öntsük bele a levesbe.

Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a palóclevesbe, a sárgarépa és a fehérrépa mellé vagy helyett tehetünk bele paszternákot is.

A fűszerezésnél vigyázzunk, mert palóclevesnek sok eltérő karakterű összetevője van. A felsorolt összetevőkön kívül maximum 1-2 borókabogyóval lehet még egy picit egyedibbé tenni.

Tanácsok ínyenceknek, diétázóknak

Ha szoktunk húsleves alaplét használni a főzéshez, vagy van maradék húsleves levünk, nyugodtan megfőzhetjük a leves avval is.

 

 

Ha egy leves megmaradt levét használunk fel, azt hígítsuk fel kétszeresére. A cél az, hogy a levesben ne az eredeti leves íze domináljon, hanem a bab, a krumpli, a répák és a kömény ízvilága.

Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.

Tipp2: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet esetleg Cayenne borsot.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a palóclevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a palócleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése