Palócleves recept sertéshúsból zöldbabbal, krumplival, sárgarépával, babérlevéllel és tejföllel, az elkészítés részletes leírásával.
A hús és a bab révén nagyszerű fehérjeforrás, a zöldségek révén tele van rostokkal, s a krumpliban pedig van elegendő szénhidrát.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a palóclevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Palócleves recept sertéshúsból
Eszközök
- 4 literes fazék
A leves hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 3 gerezd fokhagyma
- 3-4 evőkanál étolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
- 60 dkg lapocka (lehet sertéscomb is)
- 35 dkg krumpli
- 30 dkg zöldbab
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 2 és fél liter víz
- 5 leveskocka
- 2 darab babérlevél
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény (csapott)
- só
- 1 csokor kapor (kicsi)
A leves főzés lépései
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
- A húst is megpucoljuk (a hártyáktól), s centis darabokra vágjuk fel.
- A sárgarépát és fehérrépát megpucoljuk, s ujjnyi vastagságú karikákra vágjuk fel őket.
- Olajon a felkockázott hagymát (fél deci vízzel) elkezdjük dinsztelni.
- Amikor a vizet elfőtte, s kezd kifehéredni, hozzátesszük a húst, és folyamatos kevergetés mellett azt is megpirítjuk.
- Amikor a hús kifehéredett, az egészet lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát, az őrölt köményt és a megzúzott fokhagymát. Alaposan elkeverjük őket, hogy kicsit megpiruljanak.
- Amikor a fokhagyma és a kömény illata megjelenik, felöntjük az egészet 2-2 és fél liter vízzel. Hozzáadjuk a sárgarépát, a fehérrépát és a babérlevelet.
Miközben a hús és a zöldségek megpuhulnak...
- A krumplit megpucoljuk, és centis kockákra vágjuk.
- Ha a nyers zöldbabot vettünk (pl. a piacon), akkor azt megmossuk végeit levágjuk, s babot másfél centis darabokra felvágjuk.
- Amikor a hús kezd megpuhulni (úgy 1 óra múlva), beletesszük a krumplit és a zöldbabot is, hogy azok is megfőjenek.
- A tejfölben a lisztet csomómentesen elkeverjük (habarást készítünk).
- Amikor a leves már majdnem megfőtt, a habarásba 1-2 merőkanál főzőlevet teszünk, s a habarással jól elkeverjük.
- Folyamatos kevergetés közben beleöntjük a habarást a levesbe, s egyenletesen elkeverjük benne.4-5 percig tovább főzzük a palóclevest, míg be nem sűrűsödik.
- Amikor a leves elkészült, kevés kaprot teszünk hozzá, hogy a kapor illata hozzáadódjon.
Tippek s tanácsok a sertéshúsos palócleves elkészítéséhez
A palócleves elkészítése során a hús főzését nem érdemes elkapkodni. Szánjunk rá minimum egy-másfél órát, hogy a hús rendesen megpuhuljon.
A sertéshús főzésénél az első 15-20 perce munkás, mert a feljövő habot érdemes leszedni a tetejéről. Ha lassan főzzük a húst, akkor a hab a lobogó víztől nem fő bele a lébe. Amitől a leves tiszta és áttetsző marad.
S ez teljesen független attól, hogy a receptben szereplő lapockából, vagy combból, oldalasból, esetleg dagadóból vagy tarjából készítjük el a palócleves.
A krumpli és bab nagyjából egyszerre fő meg. Arra viszont figyeljünk, ha konzervbabot használunk, akkor annak a levét ne öntsük bele a levesbe.
Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a palóclevesbe, a sárgarépa és a fehérrépa mellé vagy helyett tehetünk bele paszternákot is.
A fűszerezésnél vigyázzunk, mert palóclevesnek sok eltérő karakterű összetevője van. A felsorolt összetevőkön kívül maximum 1-2 borókabogyóval lehet még egy picit egyedibbé tenni.
Tanácsok ínyenceknek, diétázóknak
Ha szoktunk húsleves alaplét használni a főzéshez, vagy van maradék húsleves levünk, nyugodtan megfőzhetjük a leves avval is.
Ha egy leves megmaradt levét használunk fel, azt hígítsuk fel kétszeresére. A cél az, hogy a levesben ne az eredeti leves íze domináljon, hanem a bab, a krumpli, a répák és a kömény ízvilága.
Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.
Tipp2: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet esetleg Cayenne borsot.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a palóclevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.