Tárkonyos sertésraguleves recept combból, hagymával, fokhagymával, sárgarépával, zellerrel, tejszínnel, az elkészítés részletes leírásával.
Egy könnyen elkészíthető s mégis laktató leves sertéscombból, lapockából, esetleg dagadóból. Mely önmagában is lehet egy nagyszerű vacsora.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tárkonyos sertésragulevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Tárkonyos sertésraguleves recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- fokhagymanyomó vagy reszelő
A leves hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 20-30 dkg sertéscomb (vagy lapocka, oldalas)
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- ½ fej zeller
- 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- ½ liter víz
- 1 evőkanál só
- őrölt fekete bors (elhagyható)
- 2-3 dl főzőtejszín (20 %-os)
- 8 dl víz (a leves felengedéséhez)
A leves főzés lépései
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón vagy lereszeljük aprólyukú reszelőn.
- A sertéscombot (vagy az oldalast, dagadót)) megmossuk és 2-3 centis kockákra felaprítjuk.
- Olajon (vagy zsíron) a hagymát megpirítjuk.
- Amikor a hagyma üvegessé vált, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát (és a borsot). S jól átkeverjük, hogy megpiruljanak.Majd ugyan ezt megtesszük a fokhagymával is.
- Ezután hozzáadjuk a hagymához a felkockázott sertéshúst, és visszatéve a tűzhelyre fehérre pirítjuk a húst is.(Közben egy kis levelet is engedni fog magából, hogy a fokhagyma és a paprika nem fog megégni.)
- Amikor a sertéshús kezd megpirulni, annyi vizet adunk a levesalaphoz, hogy az jól ellepje. Majd hozzáadjuk a sót, a tárkonyt, s az egészet puhára főzzük bő egy óra alatt.
- Míg fő a hús, a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert megpucoljuk, s ugyancsak felkockázzuk.
- Miután a hús legalább fél órát főtt, s már kezd puhulni, hozzáadjuk az időközben feldarabolt sárgarépát, fehérrépát és a zellert is.
- Amikor a sertéshús megfőtt, hozzáadjuk a leveshez a tejszínt, s még annyi vizet, hogy egy híg levest kapjunk.Szükség esetén sóval, borssal utána ízesítjük a tárkonyos sertésragulevest.
Tippek és tanácsok a tárkonyos sertésraguleves elkészítéséhez
A tárkonyos sertésraguleves elkészíthetjük sertéscombból, dagadóból vagy oldalasból, esetleg csont nélküli karajból is.
A zsírosabb sertéshúsokat, mint a tarja, a hasalja vagy a dagadó inkább hagyjuk meg zsírosabb sertéshúsos ételekhez.
Ha egy picit különlegesebb ízvilágot szeretnénk adni a tárkonyos sertésragulevesnek, a sárgarépa és a fehérrépa mellé beletehetünk kevés zöldbabot vagy zöldborsót is.
Tipp1: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk egy kevés Erős Pistát, Piros Aranyat, chilit vagy Cayenne borsot.
Tipp3: Ha szoktunk alaplével főzni, érdemes a leves felöntéséhez alaplevet használni, elsősorban húsleves alaplevet.
Ha nem szoktunk alaplével dolgozni, a felöntő vizet előzőleg felforralhatjuk 2 leveskockát beletéve. Vagy ha van otthon fél liter maradék húsleves lénk, azt is felhígíthatjuk kétszeres mennyiségűre, egyet forralva rajta.
Fontos: Arra figyeljünk, hogy a tejszínt csak a végén tegyük bele a sertésragulevesbe, mert a tejszín eléggé savas karakterű, amitől a hús nehezebben tud megpuhulni.
Inkább kóstoljuk meg a sertéshúst a tejszín hozzáadása előtt, hogy tényleg puha-e. S ha kell, főzzük tovább a húst 10-15 perccel, minthogy a a levesben a hús rágós legyen.
Ha nem elég tartalmas számunkra a tárkonyos sertésraguleves, vagy szeretjük a levesbetéteket, tehetünk hozzá levesgyöngyöt vagy krutont (pirított kenyérkockát). Vagy főzhetünk bele nokedlit, csipetkét, kiskockát, csigatésztát, eperlevelet vagy gyufatésztát is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tárkonyos sertésragulevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.