Tárkonyos pulykaraguleves

Tárkonyos pulykaraguleves recept hagymával, fokhagymával, sárgarépával, zellerrel, tejszínnel, az elkészítés részletes leírásával.

Egy könnyen elkészíthető s mégis laktató leves pulykahúsból. Mely önmagában is lehet egy nagyszerű vacsora.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tárkonyos pulykaragulevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

tárkonyos pulykaraguleves

Tárkonyos pulykaraguleves recept

A tárkonyos pulykaraguleveshez a zöldségeket és a húst megpucoljuk, centis kockákra vágjuk.
A megtisztított hagymát olajon megpirítjuk, kevés sót adva hozzá.
Amikor a hagyma megpirult, a fazekat lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát.
Párat keverünk az egészen, majd hozzáadjuk a felaprított pulykahúst is. Visszatéve a fazekat a tűzhelyre, folyamatos keverés mellett a húst is megpirítjuk.
Végül a fazékba a zöldségeket is beletesszük, s azokat is megpirítjuk kicsit.
Amikor az egész megpirult, felöntjük az egészet annyi vízzel, mely épp ellepi.
Hozzáadjuk a fűszereket, s kis lángon az egészet megfőzzük 40-45 perc alatt.
Amikor a pulykahús és a zöldségek is megpuhultak, hozzáadjuk a leveshez a főzőtejszínt, s felengedjük a maradék vízzel.
A tárkonyos pulykaraguleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 50 perc
Összes idő 1 óra 5 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • fokhagymanyomó vagy reszelő

A leves hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 20-30 dkg pulykamell (lehet filézett pulykacomb is)
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • ½ gumó zeller
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • ½ liter víz
  • 1 evőkanál (csapott)
  • őrölt fekete bors (elhagyható)
  • 2-3 dl főzőtejszín (20 %-os)
  • 6-8 dl víz (a leves felengedéséhez)

A leves főzés lépései
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón vagy lereszeljük aprólyukú reszelőn.
  • A pulykamellet (vagy a pulykacombot) megmossuk és 2-3 centis kockákra felaprítjuk.
  • A sárgarépát, a fehérrépát és a zellert megpucoljuk, s ugyancsak felkockázzuk 2-3 centis darabokra.
  • Olajon (vagy zsíron) a hagymát megpirítjuk.
  • Amikor a hagyma üvegessé vált, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát (és a borsot). S jól átkeverjük, hogy megpiruljon.
    Majd ugyan ezt megtesszük a fokhagymával is.
  • Ezután hozzáadjuk a hagymás alaphoz a felkockázott pulykahúst, és visszatéve a tűzhelyre fehérre pirítjuk a húst is.
    (A hő hatására a hús kevés levet fog engedni, ezért a fokhagyma és a paprika nem fog megégni.)
  • Amikor a pulykahús is kezd megpirulni, az egészhez hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát, fehérrépát és a zellert, s azokat is megpirítjuk kicsit.
  • Ezután annyi vizet adunk a levesalaphoz, hogy az jól ellepje.
    Hozzáadjuk a maradék sót és a tárkonyt, majd az egészet puhára főzzük kis lángon, bő fél óra alatt.
  • Amikor a pulykahús megfőtt, hozzáadjuk a leveshez a tejszínt, s még annyi vizet, hogy egy híg levest kapjunk.
    Szükség esetén sóval, borssal utána ízesítünk.

Tippek és tanácsok a tárkonyos pulykaraguleves elkészítéséhez

A tárkonyos pulykaraguleves akár pulykamellből, akár filézett pulykacombból elkészíthetjük. A pulykamell egyszerűen felkockázható, de a pulykacombból mindenképp vágjuk ki az ínakat, különben a hús egyes darabjai rágósak maradnak.

Ha egy picit különlegesebb ízvilágot szeretnénk adni a tárkonyos pulykaragulevesnek, a sárgarépa és a fehérrépa mellé beletehetünk kevés zöldbabot, zöldborsót, vagy pár fej, apróra vágott gombát is

Ha szoktunk alaplével főzni, érdemes a leves felöntéséhez alaplevet használni, elsősorban húsleves alaplevet. Mert a alaplé ízei hozzáadódnak a leves karakteréhez.

 

 

Ha nem szoktunk alaplével dolgozni, a felöntő vizet előzőleg felforralhatjuk 2 leveskockát beletéve. Vagy ha van otthon fél liter maradék húsleves levünk, azt is felhígíthatjuk kétszeres mennyiségűre, egyet forralva rajta.

Tipp1: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

 

 

Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk egy kevés Erős Pistát, Piros Aranyat, chilit vagy Cayenne borsot.

Fontos: Arra figyeljünk, hogy a tejszínt csak a végén tegyük bele a pulykaragulevesbe, mert a tejszín eléggé savas karakterű, amitől a hús nehezebben tud megpuhulni.

Ha nem elég tartalmas számunkra a tárkonyos pulykaraguleves, vagy szeretjük a levesbetéteket, tehetünk hozzá levesgyöngyöt vagy krutont (pirított kenyérkockát).

Vagy főzhetünk bele nokedlit vagy csipetkét, kiskockát, csigatésztát, eperlevelet vagy akár gyufatésztát is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tárkonyos pulykaragulevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a tárkonyos pulykaraguleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése