Tárkonyos raguleves

Tárkonyos raguleves recept sárgarépával, zellerrel, hagymával, fokhagymával, tejszínnel, az elkészítés részletes leírásával.

A felhasznált hústól változatos, tartalmas leves. Szárnyas húsok hamar megfőnek, de a sertés- és főleg a marhahús sokkal tovább fő, ahhoz idő kell.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tárkonyos ragulevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

tárkonyos raguleves

Tárkonyos raguleves recept

A tárkonyos raguleves elkészítésekor a zöldségeket és a húst megpucoljuk, centis kockákra vágjuk.
A megtisztított hagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, majd a húst és a zöldségeket.
Amikor az egész megpirult, hozzáadjuk a fűszereket, s annyi vizet, hogy ellepje. Lassú tűzön az egészet megfőzzük.
Amikor a hús és a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a főzőtejszínt, s felengedjük a levest.
A tárkonyos raguleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 45 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • fokhagymanyomó vagy reszelő

A leves hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg pulykamell
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • ½ fej zeller
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (vagy zsír, olívaolaj)
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika (csapott)
  • ½ liter víz
  • 1 kávéskanál tárkony (szárított)
  • 1 evőkanál (csapott)
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • 3 dl főzőtejszín
  • 1 liter víz (a leves felengedéséhez)

A leves főzés lépései
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
  • A pulykamellet megmossuk és 2-3 centis kockákra felaprítjuk.
  • A sárgarépát, a fehérrépát és a zellert megpucoljuk, s ugyancsak felkockázzuk.
  • Olajon (vagy zsíron) a hagymát megpirítjuk.
  • Amikor a hagyma üvegessé vált, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát (és a borsot). S jól átkeverjük, hogy megpiruljanak.
    Majd ugyan ezt megtesszük a fokhagymával is.
  • Ezután hozzáadjuk a hagymához a felkockázott húst, és visszatéve a tűzhelyre fehérre pirítjuk a húst is.
    (Közben egy kis levelet is engedni fog magából, hogy a fokhagyma és a paprika nem fog megégni.)
  • Amikor a hús kezd megpirulni, az egészhez hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát, fehérrépát és a zellert, s azokat is megpirítjuk kicsit.
  • Ezután annyi vizet adunk a levesalaphoz, hogy az jól ellepje.
    Hozzáadjuk a sót, a tárkonyt, s az egészet puhára főzzük.
  • Amikor a hús megfőtt, hozzáadjuk a leveshez a tejszínt, s még annyi vizet, hogy egy híg levest kapjunk.
    Szükség esetén sóval, borssal utána ízesítünk.

Tippek és tanácsok a tárkonyos raguleves elkészítéséhez

A tárkonyos raguleves gyakorlatilag bármilyen húsból elkészíthető. Tény és való, hogy csirke- és pulykamellből készül el a legegyszerűbben, de akármilyen szárnyast, sertés- vagy marhahúst is használhatunk hozzá.

Amire érdemes odafigyelni, hogy a tárkonyos csirkeraguleves sokkal gyorsabban megfő, mintha a ragulevest más húsból készítenénk el.

A sertés és különösen a marha- és a vadhúsok esetén ez azt is jelenti, hogy a zöldségeket nem tesszük egyből bele a levesbe. Csak mikor már a hús elkezdett megpuhulni.

 

 

Éppen ezért a sertéshúst legalább háromnegyed órán át önmagában főzzük. Míg a marhahúst és a vadhúst minimum 2 két órát. De az előfőzés akár 3 óra is igényelhet, ha a hús nagyon szívós.

Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a tárkonyos ragulevesbe, a sárgarépa és a fehérrépa mellé vagy helyett tehetünk bele paszternákot is.

Sőt, ha némi változatosságra vagy különlegesebb ízekre vágyunk, a zöldségek mellé bele tehetünk a leves alapjába némi zöldborsót, s pár gombafejet vékonyra felszeletelve.

Tárkonyos raguleves variációk

Tipp1: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

 

 

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk egy kevés Erős Pistát, Piros Aranyat, chilit vagy Cayenne borsot.

Tipp3: Ha szárnyasból főzzük a tárkonyos ragulevest, érdemes a leves felöntéséhez alaplevet használni, elsősorban húsleves alaplevet.

Ha nem szoktunk alaplével dolgozni, a felöntő vizet előzőleg felforralhatjuk 2 leveskockát beletéve. Vagy ha van otthon fél liter maradék húsleves lénk, azt is felhígíthatjuk kétszeres mennyiségűre, egyet forralva rajta.

Fontos: Arra figyeljünk, hogy a tejszínt csak a végén tegyük bele a ragulevesbe, mert a tejszín eléggé savas karakterű, amitől a hús nehezen tud megpuhulni.

Ha nem elég tartalmas számunkra a tárkonyos raguleves, vagy szeretjük a levesbetéteket, tehetünk hozzá levesgyöngyöt vagy krutont (pirított kenyérkockát). Vagy főzhetünk bele nokedlit vagy csipetkét, kiskockát, csigatésztát, eperlevelet vagy gyufatésztát is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tárkonyos ragulevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a tárkonyos raguleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése