A karfiolkrémleves receptje krumplival, sóval, borssal, kakukkfűvel, hagymával és fokhagymával az elkészítés részletes leírásával.
Elkészíteni nem nehéz, csupán pár apró dologra érdemes odafigyelni, mert a benne lévő zöldségek nem ugyan annyi idő alatt főnek meg.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a karfiolkrémlevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Karfiolkrémleves recept
Eszközök
- 2 literes lábos
- fokhagymanyomó
A leves hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 darab krumpli (közepes)
- 1 fej karfiol (közepes)
- 1 evőkanál olívaolaj (vagy kókuszolaj)
- 1 teáskanál kakukkfű (szárított)
- 7 dl víz (vagy alaplé)
- 1 kiskanál só
- bors (ízlés szerint)
A leves főzés lépései
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- Krumplit meghámozzuk, s centis kockákra vágjuk. (Felhasználásig víz alatt tároljuk, nehogy megfeketedjen a levegőn.)
- A karfiolt alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, s a virágait levágva apróra összevágjuk.( A szárát dobjuk ki, mert főzés hatására sem puhul meg, fás marad)
- A lábosban a vöröshagymát olajon (egy kevés vízzel megdinsztelünk.
- Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk a áttört fokhagymát, hogy az is picit megpiruljon.
- Amikor megjelent a fokhagyma intenzív illata, hozzáadjuk a hagymákhoz a feldarabolt krumplit és a felaprított karfiolrózsákat.
- Amikor a zöldségek is kezdtek némi színt kapni, adjuk hozzá a vizet (vagy az alaplevet).Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, majd az egészet közepes lángon addig főzzük, míg az összes zöldség rendesen megpuhul (legalább 25-30 perc).
- Amikor a zöldségek megfőttek, a levest botmixerrel pürésítjük, hogy az egész leves krémes és homogén legyen.
- Kenyérkockával, frissen vágott petrezselyemmel, kevés őröltborssal vagy tejföllel tálaljuk.
Tippek és tanácsok a karfiolkrémleves elkészítéséhez
A fenti recept egy végtelenül puritán, mégis laktató vegán recept. Semmilyen állati eredetű összetevő nem került bele.
Ha alaplét használunk az elkészítéséhez, nyugodtan használhatunk hozzá zöldséges alaplét.
Ha nem ragaszkodunk a vegán vagy vegetáriánus étkezéshez, egy csirke alaplével is finom lehet.
Ha nem szoktunk alaplével főzni, és szoktunk a főzéshez használni leveskockát, nyugodtan hozzáadhatunk a főzővízhez egy zöldségleveskockát vagy egy tyúkhúsleveskockát, attól is finomabb lesz az karfiolkrémleves.
Ha szeretnénk a karfiolkrémlevest zöldségesebbre, tehetünk a levesbe egy szál sárgarépát, egy szál fehérrépát vagy egy szál paszternákot, esetleg egy kisebb zellergumót is. Amitől a leves ízvilága sokkal közelebb kerül a zöldséges karfiolleveséhez.
Vagy tehetünk a főzés idejére a lébe 1-2 zellerszárat is (amit a turmixolás előtt mindenképpen vegyünk ki, mert a főzés hatására ugyan az íze belemegy a levesbe, de a zellerszár nem puhul meg rendesen).
Ha szeretnénk egy picit selymesebbre a készíteni a krémlevest, hozzáadhatunk 1 dl tejszínt vagy tejfölt a turmixolás előtt. Ebben az esetben a turmixolás után mindenképpen főzzük fel a levest még egyszer.
Ha még egy plusz ízt szeretnénk még a levesbe, tehetünk hozzá kevés petrezselymet, esetleg majoránnát. Mind a kettő kiemeli a karfiol ízét.
Tipp: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is. Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani. Ezért a főzés közben adjuk az ételhez, s nem a piruló hagymához/húshoz.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Tálaláskor adhatunk hozzá pirítóst, apróra vágott és megpirított kenyérkockát (krutont), reszelt vagy felkockázott sajtot, pirított bacon szalonnát.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a karfiolkrémlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.