Karfiolkrémleves

A karfiolkrémleves receptje krumplival, sóval, borssal, kakukkfűvel, hagymával és fokhagymával az elkészítés részletes leírásával.

Elkészíteni nem nehéz, csupán pár apró dologra érdemes odafigyelni, mert a benne lévő zöldségek nem ugyan annyi idő alatt főnek meg.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a karfiolkrémlevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

karfiolkrémleves

Karfiolkrémleves recept

A hagymát, a fokhagymát és a krumplit megpucoljuk. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, a krumplit centis kockákra vágjuk. A karfiolt is megmossuk, s a rózsákat felaprítjuk.
Lábosban a hagymát megdinszteljük, majd hozzáadva a fokhagymát azt is megpirítjuk. Végül a burgonyát és a karfiolt is hozzáadjuk, s azt is megpirítjuk,
Felöntjük vízzel (vagy alaplével), sózzuk, borsozzuk, friss (vagy szárított) kakukkfüvet adunk hozzá, majd az egészet közepes lángon addig főzzük, míg az összes zöldség megpuhul.
Amikor a zöldségek megfőttek, a levest botmixerrel pürésítjük, kenyérkockával, frissen vágott petrezselyemmel, kevés őröltborssal tálaljuk.
A karfiolkrémleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 45 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • fokhagymanyomó

A leves hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 darab krumpli (közepes)
  • 1 fej karfiol (közepes)
  • 1 evőkanál olívaolaj (vagy kókuszolaj)
  • 1 teáskanál kakukkfű (szárított)
  • 7 dl víz (vagy alaplé)
  • 1 kiskanál
  • bors (ízlés szerint)

A leves főzés lépései
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • Krumplit meghámozzuk, s centis kockákra vágjuk.
    (Felhasználásig víz alatt tároljuk, nehogy megfeketedjen a levegőn.)
  • A karfiolt alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, s a virágait levágva apróra összevágjuk.
    ( A szárát dobjuk ki, mert főzés hatására sem puhul meg, fás marad)
  • A lábosban a vöröshagymát olajon (egy kevés vízzel megdinsztelünk.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk a áttört fokhagymát, hogy az is picit megpiruljon.
  • Amikor megjelent a fokhagyma intenzív illata, hozzáadjuk a hagymákhoz a feldarabolt krumplit és a felaprított karfiolrózsákat.
  • Amikor a zöldségek is kezdtek némi színt kapni, adjuk hozzá a vizet (vagy az alaplevet).
    Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, majd az egészet közepes lángon addig főzzük, míg az összes zöldség rendesen megpuhul (legalább 25-30 perc).
  • Amikor a zöldségek megfőttek, a levest botmixerrel pürésítjük, hogy az egész leves krémes és homogén legyen.
  • Kenyérkockával, frissen vágott petrezselyemmel, kevés őröltborssal vagy tejföllel tálaljuk.

Tippek és tanácsok a karfiolkrémleves elkészítéséhez

A fenti recept egy végtelenül puritán, mégis laktató vegán recept. Semmilyen állati eredetű összetevő nem került bele.

Ha alaplét használunk az elkészítéséhez, nyugodtan használhatunk hozzá zöldséges alaplét.

Ha nem ragaszkodunk a vegán vagy vegetáriánus étkezéshez, egy csirke alaplével is finom lehet.

 

 

Ha nem szoktunk alaplével főzni, és szoktunk a főzéshez használni leveskockát, nyugodtan hozzáadhatunk a főzővízhez egy zöldségleveskockát vagy egy tyúkhúsleveskockát, attól is finomabb lesz az karfiolkrémleves.

Ha szeretnénk a karfiolkrémlevest zöldségesebbre, tehetünk a levesbe egy szál sárgarépát, egy szál fehérrépát vagy egy szál paszternákot, esetleg egy kisebb zellergumót is. Amitől a leves ízvilága sokkal közelebb kerül a zöldséges karfiolleveséhez.

Vagy tehetünk a főzés idejére a lébe 1-2 zellerszárat is (amit a turmixolás előtt mindenképpen vegyünk ki, mert a főzés hatására ugyan az íze belemegy a levesbe, de a zellerszár nem puhul meg rendesen).

Ha szeretnénk egy picit selymesebbre a készíteni a krémlevest, hozzáadhatunk 1 dl tejszínt vagy tejfölt a turmixolás előtt. Ebben az esetben a turmixolás után mindenképpen főzzük fel a levest még egyszer.

 

 

Ha még egy plusz ízt szeretnénk még a levesbe, tehetünk hozzá kevés petrezselymet, esetleg majoránnát. Mind a kettő kiemeli a karfiol ízét.

Tipp: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is. Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani. Ezért a főzés közben adjuk az ételhez, s nem a piruló hagymához/húshoz.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Tálaláskor adhatunk hozzá pirítóst, apróra vágott és megpirított kenyérkockát (krutont), reszelt vagy felkockázott sajtot, pirított bacon szalonnát.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a karfiolkrémlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a karfiolkrémleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése