Vissza Email link
palócleves

Palócleves recept sertéshúsból

A palócleves elkészítés több apró lépésből áll.
Ezek közül a hús megtisztítása és felaprítása a legfontosabb, mivel minden más lépést az határoz meg, mennyire főtt már meg a hús.
Amikor a hús elkezdett főni, onnantól még egy-másfél óra kell az étel elkészítéséhez. Ami elegendő arra, hogy a babot, és a krumplit majd később a habarást előkészítsük.
A palócleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 1 óra 20 perc
Összes idő 1 óra 30 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 4 literes fazék

A leves hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 evőkanál étolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
  • 60 dkg lapocka (lehet sertéscomb is)
  • 35 dkg krumpli
  • 30 dkg zöldbab
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 2 és fél liter víz
  • 5 leveskocka
  • 2 darab babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény (csapott)
  • 1 csokor kapor (kicsi)

A leves főzés lépései
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
  • A húst is megpucoljuk (a hártyáktól), s centis darabokra vágjuk fel.
  • A sárgarépát és fehérrépát megpucoljuk, s ujjnyi vastagságú karikákra vágjuk fel őket.
  • Olajon a felkockázott hagymát (fél deci vízzel) elkezdjük dinsztelni.
  • Amikor a vizet elfőtte, s kezd kifehéredni, hozzátesszük a húst, és folyamatos kevergetés mellett azt is megpirítjuk.
  • Amikor a hús kifehéredett, az egészet lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát, az őrölt köményt és a megzúzott fokhagymát.
    Alaposan elkeverjük őket, hogy kicsit megpiruljanak.
  • Amikor a fokhagyma és a kömény illata megjelenik, felöntjük az egészet 2-2 és fél liter vízzel.
    Hozzáadjuk a sárgarépát, a fehérrépát és a babérlevelet.

Miközben a hús és a zöldségek megpuhulnak...

  • A krumplit megpucoljuk, és centis kockákra vágjuk.
  • Ha a nyers zöldbabot vettünk (pl. a piacon), akkor azt megmossuk végeit levágjuk, s babot másfél centis darabokra felvágjuk.
  • Amikor a hús kezd megpuhulni (úgy 1 óra múlva), beletesszük a krumplit és a zöldbabot is, hogy azok is megfőjenek.
  • A tejfölben a lisztet csomómentesen elkeverjük (habarást készítünk).
  • Amikor a leves már majdnem megfőtt, a habarásba 1-2 merőkanál főzőlevet teszünk, s a habarással jól elkeverjük.
  • Folyamatos kevergetés közben beleöntjük a habarást a levesbe, s egyenletesen elkeverjük benne.
    4-5 percig tovább főzzük a palóclevest, míg be nem sűrűsödik.
  • Amikor a leves elkészült, kevés kaprot teszünk hozzá, hogy a kapor illata hozzáadódjon.