A palócleves elkészítés több apró lépésből áll. Ezek közül a hús megtisztítása és felaprítása a legfontosabb, mivel minden más lépést az határoz meg, mennyire főtt már meg a hús.Amikor a hús elkezdett főni, onnantól még egy-másfél óra kell az étel elkészítéséhez. Ami elegendő arra, hogy a babot, és a krumplit majd később a habarást előkészítsük.A palócleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
A húst is megpucoljuk (a hártyáktól), s centis darabokra vágjuk fel.
A sárgarépát és fehérrépát megpucoljuk, s ujjnyi vastagságú karikákra vágjuk fel őket.
Olajon a felkockázott hagymát (fél deci vízzel) elkezdjük dinsztelni.
Amikor a vizet elfőtte, s kezd kifehéredni, hozzátesszük a húst, és folyamatos kevergetés mellett azt is megpirítjuk.
Amikor a hús kifehéredett, az egészet lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát, az őrölt köményt és a megzúzott fokhagymát. Alaposan elkeverjük őket, hogy kicsit megpiruljanak.
Amikor a fokhagyma és a kömény illata megjelenik, felöntjük az egészet 2-2 és fél liter vízzel. Hozzáadjuk a sárgarépát, a fehérrépát és a babérlevelet.
Miközben a hús és a zöldségek megpuhulnak...
A krumplit megpucoljuk, és centis kockákra vágjuk.
Ha a nyers zöldbabot vettünk (pl. a piacon), akkor azt megmossuk végeit levágjuk, s babot másfél centis darabokra felvágjuk.
Amikor a hús kezd megpuhulni (úgy 1 óra múlva), beletesszük a krumplit és a zöldbabot is, hogy azok is megfőjenek.
A tejfölben a lisztet csomómentesen elkeverjük (habarást készítünk).
Amikor a leves már majdnem megfőtt, a habarásba 1-2 merőkanál főzőlevet teszünk, s a habarással jól elkeverjük.
Folyamatos kevergetés közben beleöntjük a habarást a levesbe, s egyenletesen elkeverjük benne.4-5 percig tovább főzzük a palóclevest, míg be nem sűrűsödik.
Amikor a leves elkészült, kevés kaprot teszünk hozzá, hogy a kapor illata hozzáadódjon.