Póréhagymaleves recept krumplival, vajjal, alaplével, tejszínnel, az elkészítés lépéseit és az összetevők pontos mennyiségeit megadva.
Egy karakteres és ízletes leves, mely az egyszerűsége ellenére könnyedén elkészíthető, s még olcsó is.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a póréhagymaleves. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Póréhagymaleves recept
Eszközök
- 2 literes fazék
A leves hozzávalói
- 2 szál póréhagyma
- 4 szem krumpli (negyed kiló)
- 20 dkg vaj
- 1 kiskanál só
- 1 csipet őrölt fekete bors (ízlés szerint)
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 liter alaplé (csirke vagy zöldség)
- 2-3 dl főzőtejszín
A leves főzés lépései
- A póréhagymát és a krumplit megmossuk.Ha a póréhagyma külső része száraz, azt leszedjük, majd a puha részét karikára felvágjuk.
- A krumplit meghámozzuk, s 1-2 centis korckákra felaprítjuk.(felhasználásig víz alatt tartsuk, hogy ne barnuljon meg, mert a barna részek keserűek)
- A vajat kis lángon felolvasztjuk, majd a megtisztított és feldarabolt póréhagymának a bő kétharmadát elkezdjük benne dinsztelni. Közben megsózzuk, hogy a hagyma levet eresszen.
- 8-10 perc eltelte után, amikor a póréhagyma megfonnyadt és a levét elfőtte, megszórjuk a hagymát liszttel.Alapos keverés mellett a lisztet picit megpirítjuk, majd az egészet felöntjük alaplével.
- Ezután a leveshez hozzáadjuk a krumplit, megborsozzuk, és ha szükséges, picit utána sózunk.
- Amikor a krumpli megpuhult, tejszínt adunk a leveshez, s alaposan elkeverjük benne.Még egy utolsót forralunk a levesen, hogy a tejszín és a leves ízei összefőljenek.
- Az elkészült póréhagymaleves forrón tálaljuk, krutonnal vagy pirítóssal és reszelt sajttal.A leves tetejére a félretett póréhagymából teszünk pár karikával.
Tippek és tanácsok a póréhagymaleveshez
A póréhagymaleves egy karakteres ízvilágú leves, amiben a póréhagyma kicsit csípős ízét a belefőzött krumpli tompítja.
A póréhagymaleves alapvetően alaplével finom igazán. Ha nem használunk alaplevet, egy jó erőleves, vagy egy csirkehúsleves leve is megteszi.
De végszükség esetén 1 liter vízbe felforralt 2 csirke- vagy zöldségleveskocka is megteszi.
A második fontos pont a dinszteléshez használt zsiradék kérdése. Az olaj használatát ennél a levesnél inkább kerüljük el, mert az olaj íze elnyomhatja a póréhagyma ízét, s nem lesz igazán lágy a végeredmény.
Ha magyarosabb ízvilágú hagymalevest szeretnénk enni, próbáljuk ki az egyszerű hagymaleves receptjét, amibe simán tehetünk 1-2 hagyma helyett egy szál póréhagymát.
Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.
A leveses tányérba mindenképpen valamilyen karakteres ízű félkemény sajtot tegyünk. Például a Goudát, Edamit, karavánt. De a trappista sajtot ebben az esetben inkább mellőzzük, mert az íze nem igazán érződik a póréhagyma mellett.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a póréhagymalevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.