Póréhagymaleves

Póréhagymaleves recept krumplival, vajjal, alaplével, tejszínnel, az elkészítés lépéseit és az összetevők pontos mennyiségeit megadva.

Egy karakteres és ízletes leves, mely az egyszerűsége ellenére könnyedén elkészíthető, s még olcsó is.

 

 

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a póréhagymaleves. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

póréhagymaleves

Póréhagymaleves recept

A póréhagymát és a krumplit megmossuk.
Ha a póréhagyma külső része száraz, azt leszedjük, majd a puha részét karikára felvágjuk.
A krumplit meghámozzuk, s 1-2 centis kockákra felaprítjuk.
A vajat kis lángon felolvasztjuk, majd a megtisztított és feldarabolt póréhagymát elkezdjük benne dinsztelni.
8-10 perc eltelte után, amikor a póréhagyma megfonnyadt, megszórjuk a hagymát liszttel s azt is picit megpirítjuk. Majd felöntjük az egészet alaplével. 
Hozzáadjuk a krumplit, borsozzuk, és ha szükséges, picit utána sózunk.
Amikor a krumpli megpuhult, tejszínt adunk a leveshez, alaposan elkeverjük benne.
Még egy utolsót forralunk a levesen, s melegen tálalhatjuk is, tetejére pár friss póréhagymát téve.
A póréhagymaleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 50 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A leves hozzávalói
  

  • 2 szál póréhagyma
  • 4 szem krumpli (negyed kiló)
  • 20 dkg vaj
  • 1 kiskanál
  • 1 csipet őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 liter alaplé (csirke vagy zöldség)
  • 2-3 dl főzőtejszín

A leves főzés lépései
 

  • A póréhagymát és a krumplit megmossuk.
    Ha a póréhagyma külső része száraz, azt leszedjük, majd a puha részét karikára felvágjuk.
  • A krumplit meghámozzuk, s 1-2 centis korckákra felaprítjuk.
    (felhasználásig víz alatt tartsuk, hogy ne barnuljon meg, mert a barna részek keserűek)
  • A vajat kis lángon felolvasztjuk, majd a megtisztított és feldarabolt póréhagymának a bő kétharmadát elkezdjük benne dinsztelni.
    Közben megsózzuk, hogy a hagyma levet eresszen.
  • 8-10 perc eltelte után, amikor a póréhagyma megfonnyadt és a levét elfőtte, megszórjuk a hagymát liszttel.
    Alapos keverés mellett a lisztet picit megpirítjuk, majd az egészet felöntjük alaplével. 
  • Ezután a leveshez hozzáadjuk a krumplit, megborsozzuk, és ha szükséges, picit utána sózunk.
  • Amikor a krumpli megpuhult, tejszínt adunk a leveshez, s alaposan elkeverjük benne.
    Még egy utolsót forralunk a levesen, hogy a tejszín és a leves ízei összefőljenek.
  • Az elkészült póréhagymaleves forrón tálaljuk, krutonnal vagy pirítóssal és reszelt sajttal.
    A leves tetejére a félretett póréhagymából teszünk pár karikával.

Tippek és tanácsok a póréhagymaleveshez

A póréhagymaleves egy karakteres ízvilágú leves, amiben a póréhagyma kicsit csípős ízét a belefőzött krumpli tompítja.

A póréhagymaleves alapvetően alaplével finom igazán. Ha nem használunk alaplevet, egy jó erőleves, vagy egy csirkehúsleves leve is megteszi.

De végszükség esetén 1 liter vízbe felforralt 2 csirke- vagy zöldségleveskocka is megteszi.

 

 

A második fontos pont a dinszteléshez használt zsiradék kérdése. Az olaj használatát ennél a levesnél inkább kerüljük el, mert az olaj íze elnyomhatja a póréhagyma ízét, s nem lesz igazán lágy a végeredmény.

Ha magyarosabb ízvilágú hagymalevest szeretnénk enni, próbáljuk ki az egyszerű hagymaleves receptjét, amibe simán tehetünk 1-2 hagyma helyett egy szál póréhagymát.

Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

A leveses tányérba mindenképpen valamilyen karakteres ízű félkemény sajtot tegyünk. Például a Goudát, Edamit, karavánt. De a trappista sajtot ebben az esetben inkább mellőzzük, mert az íze nem igazán érződik a póréhagyma mellett.

 

 

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a póréhagymalevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a póréhagymaleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése