Tejfölös zöldbableves

Tejfölös zöldbableves recept vajbabból, fokhagymával, világos rántással, petrezselyemmel és sóval, az elkészítés részletes leírásával.

Amivel rövid idő alatt, csupán pár hozzávaló felhasználásával is képesek vagyunk egy finom és tartalmas levest az asztalra varázsolni.

 

 

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a tejfölös zöldbablevest. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

tejfölös zöldbableves

Tejfölös zöldbableves recept

A vajbabot átmossuk, a végit levágjuk, és 2-3 centis darabba vágjuk.
Az összevágott vajbabot fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
A babhoz sót adunk, s közepes lángon puhára főzzük durván fél óra alatt.
Amikor a bab kezd megpuhulni, kevés olajat felhevítünk, beleteszünk a lisztet, s 1-2 percig pirítjuk.
Amikor a finomliszt picit megpirult, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és azt is kicsit megpirítjuk. Majd a tűzhelyről lehúzva meghintjük fűszerpaprikával is, s jól átkeverjük,
Ezután hozzáadunk 2 deci hideg vizet az elkészült rántáshoz, és csomómentesre elkeverjük. Majd hozzáadjuk a tejfölt is, és azzal is kikeverjük krémesre.
Legvégül egy merőkanálnyi főzővizet is hozzáadunk az egészhez, és azzal is kikeverjük.
Amikor a rántásba már mindent belekeverünk :), rántást a leveshez adjuk, s jól elkeverjük benne.
Hozzáadunk a leveshez a finomra vágott petrezselymet, egyet forralunk rajta, s már készen is van a tejfölös zöldbableves.
A tejfölös zöldbableves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 50 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 3 literes fazék
  • fokhagymanyomó
  • serpenyő a rántás elkészítéséhez

A leves hozzávalói
  

  • 70 dkg vajbab
  • 1,5 liter víz
  • 1 evőkanál
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet (kókusz)zsír is)
  • 2 evőkanál finomliszt (csapott)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyem

A leves főzés lépései
 

  • A tejfölös zöldbableveshez a vajbabot átmossuk, a végeit levágjuk, és 2-3 centis darabba vágjuk.
    Ha fagyasztott zöldbabot használunk, forró vízzel átmossuk egy szűrőben, hogy felengedjen a főzés előtt.
  • Az összevágott zöldbabot fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
    Majd a babhoz sót adunk, s közepes lángon puhára főzzük durván fél óra alatt.
  • Míg a zöldbab megfő, a fokhagymákat megpucoljuk, s fokhagymanyomón áttörjük.
  • A tejfölt is felkeverjük, hogy egyszerűbb legyen a serpenyőben a rántással összekeverni.
  • Majd a petrezselymet is megmossuk, s apróra összevágjuk, hogy a végén a zöldbableveshez csak hozzá kelljen adni.
  • Végül a rántás elkészítéséhez a 2 dl vizet is odakészítjük a tűzhely mellé, hogy kéznél legyen, s ne kelljen kapkodni.

A tejfölös zöldbableves berántása

  • Amikor a bab kezd megpuhulni, kevés olajat felhevítünk egy serpenyőben, hozzáteszünk a lisztet, s világos barnára pirítjuk.
  • Ezután hozzáadjuk a rántáshoz a zúzott fokhagymát, és azt is kicsit megpirítjuk.
  • Amikor a fokhagyma illata megjelenik, a serpenyőt lehúzzuk a tűzhelyről.
    A rántást fűszerpaprikával meghintjük, s jól átkeverjük, hogy a paprika is picit megpiruljon.
  • Ezután hozzáadunk 2 deci hideg vizet, hogy a rántást lehűtsük.
    Csomómentesre elkeverjük a rántást a vízzel, majd tejfölt adunk hozzá, s azzal is elkeverjük.
  • Végül egy merőkanálnyi főzővizet is hozzáadunk a rántáshoz, és azzal is kikeverjük.
    Végül a tejföllel és a főzővízzel kikevert rántást a leveshez adjuk, s jól elkeverjük benne.
  • Hozzáadunk a leveshez a finomra vágott petrezselymet, s egyet forralunk a levesen, hogy a tejfölös zöldbableves leve besűrűsödjön rendesen.

Tippek és tanácsok a tejfölös zöldbableves elkészítéséjhez

A tejfölös zöldbableves lelke a jól megfőzött zöldbab. Figyeljünk rá, mert a zsenge zöldbab 20-25 perc alatt megfőhet, míg a már száradóban, öregedőben lévő zöldbabot akár 40 percig is főzni kell.

Ha tartalmasabb zöldbableves szeretnénk készíteni, tehetünk hozzá pár zöldséget pluszban a zöldbab mellé.  Például egy-két szál sárgarépát és fehérrépát kockára vágva, esetleg pár szem krumplit.

Amire mindenképpen figyeljünk, hogy a több zöldséget értelemszerűen több vízben is kell megfőzni, amihez érdemes több sót is tenni. Főleg azért, mert a zöldségek elég sok sót képesek magukba szívni főzés során

 

 

Tipp1: A zöldbab leves elkészíthetjük zöld hüvelyű zöldbabból is. A végeredmény picit karakteresebb s egy picit kesernyésebb lesz, mint amikor vajbabból készítjük el a zöldbab levest, de  ugyan olyan tápláló és finom levest kapunk.

Tipp2: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is a zöldbableves elkészítéséhez.

Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a rántás hozzátétele után, a petrezselyemmel együtt tegyük a leveshez.

A fokhagymát viszont ne hagyjuk ki teljesen a levesből, mert a fokhagyma kiemeli a zöldbab ízét (hasonlóan ahhoz, ahogyan a spenótfőzelékben a spenótét is kiemeli).

 

 

Tipp3: Ha szeretjük a savanykásabb leveseket, a tejföl mellett tehetünk a leveshez egy kiskanálnyi ecetet is. Ami lehet akár valamilyen fűszeresebb ecet is, mint a tárkonyecet vagy a borecet.

Remekül ki fogja emelni a zöldbab ízét.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tejfölös zöldbablevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a tejfölös zöldbableveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése