Egyszerű hagymaleves hagymából, fokhagymából, olajon megpárolva, tejfölösen behabarva, krutonnal, a hozzávalók pontos mennyiségével.
Mely egy könnyed zöldséges leves, mely ősztől tavaszig a hűvös időben könnyen felmelegíti. S még elkészíteni is egyszerű.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a hagymalevest. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Egyszerű hagymaleves recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- fokhagymanyomó vagy reszelő
- egy kisebb tál (a tejföl felhígításához)
A leves hozzávalói
- 5 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl napraforgóolaj (lehet kókuszolaj vagy olívaolaj is)
- 1 kiskanál só
- 1 evőkanál liszt (púpozott)
- 1 liter víz
- 1 darab zöldségleves kocka
- 2 dl tejföl
A leves főzés lépései
- A hagymát megpucoljuk, félbevágjuk s vékony szeletekre felszeljük.
- Ezután a fokhagymát is megpucoljuk és áttörjük fokhagymanyomón (vagy lereszeljük).
- A felmelegített olajon a hagymákat elkezdjük dinsztelni.Hogy levet eresszen a vöröshagyma, az egészet megsózzuk.
- Amikor a hagyma elfőtte a levét, az egészet liszttel megszórjuk, gyors keverés mellett picit megpirítjuk.
- Ezután a liszttel megszórt hagymát felöntjük vízzel, megborsozzuk, s hozzáadjuk az alaposan összevágott leveskockát.
- Bő negyed óra után, amikor a hagyma megfőtt, egy tálban a tejfölhöz hozzáadunk egy merőkanál forró főzőlevet.Ezután a felhígított tejfölt hozzáadjuk a leveshez, besűrítve vele a levest.
- A legvégén még egyet forralunk a levesen, hogy a tejföl és a leves ízei összefőjenek.
- Az elkészült hagymalevest melegen, reszelt sajttal, pirított zsemlekockával vagy levesgyönggyel tálaljuk.
Tippek és tanácsok a hagymaleveshez
A hagymaleves egy könnyed magyaros ízvilágú leves, amiben a hagyma és a leveskocka adja meg a leves alapvető karakterét.
Ha van otthon húsleves, erőleves vagy tyúkhúsleves levünk, azzal egy kicsit karakteresebb hagymalevest készíthetünk.
A másik fontos eleme a hagymalevesnek a a fokhagyma. A fenti megoldás egy nem túl fokhagymás változatot jelent. De aki szereti a fokhagymát, az nyugodtan tehet a hagymalevesbe kétszer annyit is, mint ami a receptben szerepel.
Ha magyarosabb ízvilágú hagymaleves kevésbé krémes jellegű, mint a francia hagymaleves, ezért nem szoktuk a hagymát botmixerrel krémessé formálni.
S pont ezért is habarjuk be inkább tejföllel, sem mint tejszínnel.
A leveses tányérba nyugodtan tehetünk valamilyen karakteres ízű félkemény sajtot tegyünk. Mondjuk Goudát, Edamit, Karavánt vagy akár gorgonzolát is. De egy jobb minőségű trappista sajt is megteszi, ha nincs otthon más.
A tálaláskor adhatunk a hagymaleveshez egyszerűen pirítóst, vagy készíthetünk pirított kenyérkockát (krutont), illetve sajtos melegszendvicset.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a hagymalevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.