Hagymaleves egyszerűen

Egyszerű hagymaleves hagymából, fokhagymából, olajon megpárolva, tejfölösen behabarva, krutonnal, a hozzávalók pontos mennyiségével.

Mely egy könnyed zöldséges leves, mely ősztől tavaszig a hűvös időben könnyen felmelegíti. S még elkészíteni is egyszerű.

 

 

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a hagymalevest. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

egyszerű hagymaleves

Egyszerű hagymaleves recept

A hagymát megpucoljuk, félbevágjuk s vékony szeletekere felszeljük.
Ezután a fokhagymát is megpucoljuk és összetörjük
Olajon a hagymákat megdinszteljük. Amikor megpuhult a hagyma, az egészet liszttel megszórjuk, gyors keverés mellett megpirítjuk.
Ezután a hagymát felöntjük vízzel és fűszerezzük, s hozzáadjuk a leveskockát.
Amikor a hagyma megfőtt tejföllel sűrítjük a levest és összeforraljuk.
Melegen, reszelt sajttal, pirított zsemlekockával vagy levesgyönggyel tálaljuk.
A hagymaleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • fokhagymanyomó vagy reszelő
  • egy kisebb tál (a tejföl felhígításához)

A leves hozzávalói
  

  • 5 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl napraforgóolaj (lehet kókuszolaj vagy olívaolaj is)
  • 1 kiskanál
  • 1 evőkanál liszt (púpozott)
  • 1 liter víz
  • 1 darab zöldségleves kocka
  • 2 dl tejföl

A leves főzés lépései
 

  • A hagymát megpucoljuk, félbevágjuk s vékony szeletekre felszeljük.
  • Ezután a fokhagymát is megpucoljuk és áttörjük fokhagymanyomón (vagy lereszeljük).
  • A felmelegített olajon a hagymákat elkezdjük dinsztelni.
    Hogy levet eresszen a vöröshagyma, az egészet megsózzuk.
  • Amikor a hagyma elfőtte a levét, az egészet liszttel megszórjuk, gyors keverés mellett picit megpirítjuk.
  • Ezután a liszttel megszórt hagymát felöntjük vízzel, megborsozzuk, s hozzáadjuk az alaposan összevágott leveskockát.
  • Bő negyed óra után, amikor a hagyma megfőtt, egy tálban a tejfölhöz hozzáadunk egy merőkanál forró főzőlevet.
    Ezután a felhígított tejfölt hozzáadjuk a leveshez, besűrítve vele a levest.
  • A legvégén még egyet forralunk a levesen, hogy a tejföl és a leves ízei összefőjenek.
  • Az elkészült hagymalevest melegen, reszelt sajttal, pirított zsemlekockával vagy levesgyönggyel tálaljuk.

Tippek és tanácsok a hagymaleveshez

A hagymaleves egy könnyed magyaros ízvilágú leves, amiben a hagyma és a leveskocka adja meg a leves alapvető karakterét.

Ha van otthon húsleves, erőleves vagy tyúkhúsleves levünk, azzal egy kicsit karakteresebb hagymalevest készíthetünk.

A másik fontos eleme a hagymalevesnek a a fokhagyma. A fenti megoldás egy nem túl fokhagymás változatot jelent. De aki szereti a fokhagymát, az nyugodtan tehet a hagymalevesbe kétszer annyit is, mint ami a receptben szerepel.

 

 

Ha magyarosabb ízvilágú hagymaleves kevésbé krémes jellegű, mint a francia hagymaleves, ezért nem szoktuk a hagymát botmixerrel krémessé formálni.

S pont ezért is habarjuk be inkább tejföllel, sem mint tejszínnel.

A leveses tányérba nyugodtan tehetünk valamilyen karakteres ízű félkemény sajtot tegyünk. Mondjuk Goudát, Edamit, Karavánt vagy akár gorgonzolát is. De egy jobb minőségű trappista sajt is megteszi, ha nincs otthon más.

A tálaláskor adhatunk a hagymaleveshez egyszerűen pirítóst, vagy készíthetünk pirított kenyérkockát (krutont), illetve sajtos melegszendvicset.

 

 

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a hagymalevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a hagymaleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése