Könnyed gombaleves

Könnyed gombaleves recept vöröshagymával, sárgarépával, fehérrépával, krumplival és tejföllel az elkészítés részletes leírásával.

Melyet gyorsan és egyszerűen elkészíthetünk akár frissen szedett, a boltban vásárolt vagy konzerv gombából is.

 

 

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a gombalevest. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

gombaleves

Gombaleves recept

A gombaleves elkészítését a felkockázott vöröshagyma megpirításával kezdjük.
Majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát, s az egészet rendesen átsütjük.
Amikor a gomba megfonnyadt, hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, s azt is megpirítjuk.
Ezután megszórjuk fűszerpaprikával, s az egészet alaposan átkeverjük, hogy a paprika is picit megpiruljon.
Amikor a paprika megpirult, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a krumplit és felforraljuk az egészet.
Mikor már szinte minden zöldség megpuhult, hozzáadjuk a kisebb marék csiga tésztát.
További 10 perc alatt készre főzzük a gombalevest, majd tejföllel behabarjuk.
A gombaleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 35 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos

A leves hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg gomba (csiperke, laska, rizike, vargánya)
  • 1 szál petrezselyem
  • 1 szál sárgarépa
  • 3 szem krumpli
  • 1 dl napraforgóolaj (lehet olívaolaj is)
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • 2 kiskanál
  • 7-8 dl víz
  • 1 kis pohár csigatészta
  • 1 kis doboz tejföl

A leves főzés lépései
 

  • A vöröshagymát megpucoljuk és apróra összevágjuk.
  • A gombát megmossuk, s vékony szeletekre vágjuk.
  • A sárgarépát és a fehérrépát meghámozzuk, s karikára felvágjuk.
  • A krumplit is megpucoljuk, s másfél centis kockákra vágjuk össze.
    (felhasználásig a krumplit tartsuk víz alatt, mert könnyen megfeketedik a levegőn, s megkeseredik)

A gombaleves alapjának elkészítése

  • A felkockázott vöröshagymát a lábos alján kevés olajon megpirítjuk.
  • Amikor a hagyma elkezd üvegesedni, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, s az egészet rendesen átsütjük.
    (A hő hatására a gomba rengeteg vizet fog engedni magából.)
  • Amikor a gomba megfonnyadt s a levét is elfőtte, hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, s azokat is megpirítjuk picit.
  • Amikor a zöldség is picit megpirult, a lábost lehúzzuk a tűzhelyről.
    A zöldségeket megszórjuk fűszerpaprikával, s alaposan átkeverjük az egészet.

A gombaleves hozzávalóinak megfőzése

  • Amikor a paprika megpirult, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a krumplit és a sót, majd felforraljuk az egészet.
  • Bő 10 perc főzés után hozzáadjuk a leveshez a csigatésztát, s további 10 perc alatt készre főzzük a gombalevest,
  • Amikor a leves megfőtt, egy tálba kikeverjük a tejfölt, majd 1-2 merőkanál levest adunk hozzá.
    Alaposan elkeverjük a tejfölt és a levet, hogy hígan folyó állagú legyen.
  • Ezután a felhígított tejfölt beleöntjük a levesbe, alaposan elkeverjük, s egy utolsót forralunk a levesen.

Tippek és tanácsok a gombaleves elkészítéséhez

A gombalevest sokféle gombából el lehet készíteni. Lehet az akár csiperke vagy laska, esetleg valamilyen intenzívebb ízvilágú gomba is.

A fenti recept alapvetően egy gombás zöldségleves, melyben gomba aránya nem túl nagy. Hogy ne legyen a gombától túl laktató, s ne feküdje meg a hasunkat

Amihez használhatunk csiperkét, vagy laskát, vargányát vagy bármilyen más ehető gombát is.

 

 

De ha szeretjük az intenzívebb gombás ízeket, nyugodtan beletehetünk a fenti receptben szereplő mennyiségnek akár a másfél-kétszeresét a gombából.

S hogy az ízek arányai maradjanak, a több gomba mellé kerülhet még pluszba egy kisebb darab paszternák is.

Fontos: a természetben gyűjtött gombát mindig ellenőriztessünk le gombaszakértővel!

Ha szoktunk alaplét használni a főzéshez, avval is nyugodtan megfőzhetjük a gombalevest, ízletesebb lesz a végeredmény.

 

 

Ha van valamilyen zöldséges levesnek maradék leve, azt is bátran használhatjuk, de mindenképpen hígítsuk fel azt kétszeresére. Hogy a levesben ne a leves íze domináljon, hanem a gombáé.

De tehetünk a levesbe végső esetben egy leveskockát is, hogy ízletesebb legyen.

Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az az olajhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

A gombalevesbe egyébként nem csak orsótésztát tehetünk, hanem akár nokedlit vagy csipetkét is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a gombalevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a gombaleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése