Könnyed gombaleves recept vöröshagymával, sárgarépával, fehérrépával, krumplival és tejföllel az elkészítés részletes leírásával.
Melyet gyorsan és egyszerűen elkészíthetünk akár frissen szedett, a boltban vásárolt vagy konzerv gombából is.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a gombalevest. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Gombaleves recept
Eszközök
- 2 literes lábos
A leves hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma
- 30 dkg gomba (csiperke, laska, rizike, vargánya)
- 1 szál petrezselyem
- 1 szál sárgarépa
- 3 szem krumpli
- 1 dl napraforgóolaj (lehet olívaolaj is)
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- 2 kiskanál só
- 7-8 dl víz
- 1 kis pohár csigatészta
- 1 kis doboz tejföl
A leves főzés lépései
- A vöröshagymát megpucoljuk és apróra összevágjuk.
- A gombát megmossuk, s vékony szeletekre vágjuk.
- A sárgarépát és a fehérrépát meghámozzuk, s karikára felvágjuk.
- A krumplit is megpucoljuk, s másfél centis kockákra vágjuk össze.(felhasználásig a krumplit tartsuk víz alatt, mert könnyen megfeketedik a levegőn, s megkeseredik)
A gombaleves alapjának elkészítése
- A felkockázott vöröshagymát a lábos alján kevés olajon megpirítjuk.
- Amikor a hagyma elkezd üvegesedni, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, s az egészet rendesen átsütjük.(A hő hatására a gomba rengeteg vizet fog engedni magából.)
- Amikor a gomba megfonnyadt s a levét is elfőtte, hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, s azokat is megpirítjuk picit.
- Amikor a zöldség is picit megpirult, a lábost lehúzzuk a tűzhelyről.A zöldségeket megszórjuk fűszerpaprikával, s alaposan átkeverjük az egészet.
A gombaleves hozzávalóinak megfőzése
- Amikor a paprika megpirult, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a krumplit és a sót, majd felforraljuk az egészet.
- Bő 10 perc főzés után hozzáadjuk a leveshez a csigatésztát, s további 10 perc alatt készre főzzük a gombalevest,
- Amikor a leves megfőtt, egy tálba kikeverjük a tejfölt, majd 1-2 merőkanál levest adunk hozzá.Alaposan elkeverjük a tejfölt és a levet, hogy hígan folyó állagú legyen.
- Ezután a felhígított tejfölt beleöntjük a levesbe, alaposan elkeverjük, s egy utolsót forralunk a levesen.
Tippek és tanácsok a gombaleves elkészítéséhez
A gombalevest sokféle gombából el lehet készíteni. Lehet az akár csiperke vagy laska, esetleg valamilyen intenzívebb ízvilágú gomba is.
A fenti recept alapvetően egy gombás zöldségleves, melyben gomba aránya nem túl nagy. Hogy ne legyen a gombától túl laktató, s ne feküdje meg a hasunkat
Amihez használhatunk csiperkét, vagy laskát, vargányát vagy bármilyen más ehető gombát is.
De ha szeretjük az intenzívebb gombás ízeket, nyugodtan beletehetünk a fenti receptben szereplő mennyiségnek akár a másfél-kétszeresét a gombából.
S hogy az ízek arányai maradjanak, a több gomba mellé kerülhet még pluszba egy kisebb darab paszternák is.
Fontos: a természetben gyűjtött gombát mindig ellenőriztessünk le gombaszakértővel!
Ha szoktunk alaplét használni a főzéshez, avval is nyugodtan megfőzhetjük a gombalevest, ízletesebb lesz a végeredmény.
Ha van valamilyen zöldséges levesnek maradék leve, azt is bátran használhatjuk, de mindenképpen hígítsuk fel azt kétszeresére. Hogy a levesben ne a leves íze domináljon, hanem a gombáé.
De tehetünk a levesbe végső esetben egy leveskockát is, hogy ízletesebb legyen.
Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az az olajhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
A gombalevesbe egyébként nem csak orsótésztát tehetünk, hanem akár nokedlit vagy csipetkét is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a gombalevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.