Zöldséges vöröslencseleves

Zöldséges vöröslencseleves receptje hagymával, krumplival, köménymaggal, korianderrel és kurkumával, az elkészítés részletes leírásával.

Az év bármely napjára nagyszerű választás, mert egy tápláló és finom levest magunknak és környezetünknek.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a zöldséges vöröslencselevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

magyaros vöröslencseleves

Zöldséges vöröslencseleves recept

A zöldséges vöröslencseleveshez a lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk.
A sárgarépákat, a fehérrépákat és a krumplit megtisztítjuk. A répákat karikára, a krumplit apró kockákra felvágjuk.
A hagymát megpucoljuk, apróra felvágjuk, és a répákkal együtt olajon elkezdjük pirítani.
Amikor kicsit megpirultak, adjuk hozzájuk az őrölt borsot, a fűszerpaprikát, a köményt, a koriandert, a kurkumát és a gyömbért.
Folyamatos kevergetés közben picit átpirítjuk az egészet, majd hozzáadjuk a krumplit, a lencsét, a sót és a babérlevelet.
Az egészet forraljuk fel, és vissza véve a tűzhelyet bő negyed óra alatt puhára főzzük a zöldségeket.
Végül a levest tálakba szedjük, s apró petrezselyemzölddel a tetején tálaljuk
A zöldséges vöröslencse leves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 35 perc
Fogás Egyszerű levesek, zöldséglevesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

A leves hozzávalói
  

  • 20 dkg vöröslencse
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
  • 3-4 szem krumpli (közepes)
  • 2 evőkanál étolaj (vagy olívaolaj)
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 kiskanál őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 1 teáskanál kurkuma
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér
  • 1-2 babérlevél
  • másfél liter víz
  • 1 evőkanál
  • 1 csokor petrezselyem

A leves főzés lépései
 

  • A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk (úgy, ahogy a vöröslencse főzésénél szó volt róla).
  • A répákat és krumplit megtisztítjuk. A répát karikára, a krumplit apró kockákra felvágjuk.
  • A hagymát is megpucoljuk, és egész apróra összevágjuk.
  • A lábasba öntsük bele az olajat, tegyük hozzá a feldarabolt hagymát és a répákat.
    Kezdjük el melegíteni közepes lángon. s kevergetés közben pirítsuk meg őket.
  • Amikor kicsit megpirultak, adjuk hozzájuk az őrölt borsot, a fűszerpaprikát, a köményt, a koriandert, a kurkumát és a gyömbért.
  • Keverjük meg jól az egészet, majd öntsük fel a vízzel.
  • Adjuk hozzá a krumplit, a lencsét, a sót és a babérlevelet, s hagyjuk, hogy az egész felforrjon.
  • Amikor elkezd forrni, vegyük vissza a lángot takarékra, s 15-20 percig főzzük (amíg a lencse és a zöldségek megpuhulnak).
  • Tálaláskor a zöldséges vöröslencseleves tetejét szórjuk meg petrezselyemzölddel.

Tippek és tanácsok a a zöldséges vöröslencselevesleves elkészítéséhez

Amit minden keleti ételnél fontos megemlíteni, hogy óvatosan a fűszerekkel. Ha nem vagyunk hozzászokva a főszeres (nem feltétlen csípős) ételekhez, akkor 1-2 fűszert elsőre bátran hagyjunk ki.

A keleti fűszerezés célja részben az, hogy a bélműködést serkentse. S ha ehhez nem vagyunk hozzászokva, alaposan meg fogja mozgatni az emésztő rendszerünket.

Ilyen esetben érdemesebb inkább a magyaros vöröslencseleves receptjét kipróbálni, mert az kevésbé fűszeres.

 

 

Másrészt a zöldséges vöröslencse leves alapvetően egy zöldség leves, ezért a benne lévő zöldségeket szabadon megválaszthatjuk, kiegészíthetjük:

  • Tehetünk bele pasztinákot, amitől kicsit édeskésebb és karakteresebb lesz az íze.
  • Tehetünk bele karalábét és/vagy zellert is, amitől kicsit testesebb lesz.
  • Vagy tehetünk bele például krumpli helyett édesburgonyát vagy akár spárgát is, amitől az egész leve kicsit könnyedebb lesz.

Ezek mind nagyszerű változatai lesznek a zöldséges vöröslencse levesnek. Érdemes őket kipróbálni.

Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is vagy némi csípős paprikakrémet.

 

 

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldséges vöröslencselevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket, vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a zöldséges vöröslencseleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése