Zöldséges vöröslencseleves receptje hagymával, krumplival, köménymaggal, korianderrel és kurkumával, az elkészítés részletes leírásával.
Az év bármely napjára nagyszerű választás, mert egy tápláló és finom levest magunknak és környezetünknek.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a zöldséges vöröslencselevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Zöldséges vöröslencseleves recept
A leves hozzávalói
- 20 dkg vöröslencse
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
- 3-4 szem krumpli (közepes)
- 2 evőkanál étolaj (vagy olívaolaj)
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 kiskanál őrölt fekete bors
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál koriandermag
- 1 teáskanál kurkuma
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- 1-2 babérlevél
- másfél liter víz
- 1 evőkanál só
- 1 csokor petrezselyem
A leves főzés lépései
- A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk (úgy, ahogy a vöröslencse főzésénél szó volt róla).
- A répákat és krumplit megtisztítjuk. A répát karikára, a krumplit apró kockákra felvágjuk.
- A hagymát is megpucoljuk, és egész apróra összevágjuk.
- A lábasba öntsük bele az olajat, tegyük hozzá a feldarabolt hagymát és a répákat.Kezdjük el melegíteni közepes lángon. s kevergetés közben pirítsuk meg őket.
- Amikor kicsit megpirultak, adjuk hozzájuk az őrölt borsot, a fűszerpaprikát, a köményt, a koriandert, a kurkumát és a gyömbért.
- Keverjük meg jól az egészet, majd öntsük fel a vízzel.
- Adjuk hozzá a krumplit, a lencsét, a sót és a babérlevelet, s hagyjuk, hogy az egész felforrjon.
- Amikor elkezd forrni, vegyük vissza a lángot takarékra, s 15-20 percig főzzük (amíg a lencse és a zöldségek megpuhulnak).
- Tálaláskor a zöldséges vöröslencseleves tetejét szórjuk meg petrezselyemzölddel.
Tippek és tanácsok a a zöldséges vöröslencselevesleves elkészítéséhez
Amit minden keleti ételnél fontos megemlíteni, hogy óvatosan a fűszerekkel. Ha nem vagyunk hozzászokva a főszeres (nem feltétlen csípős) ételekhez, akkor 1-2 fűszert elsőre bátran hagyjunk ki.
A keleti fűszerezés célja részben az, hogy a bélműködést serkentse. S ha ehhez nem vagyunk hozzászokva, alaposan meg fogja mozgatni az emésztő rendszerünket.
Ilyen esetben érdemesebb inkább a magyaros vöröslencseleves receptjét kipróbálni, mert az kevésbé fűszeres.
Másrészt a zöldséges vöröslencse leves alapvetően egy zöldség leves, ezért a benne lévő zöldségeket szabadon megválaszthatjuk, kiegészíthetjük:
- Tehetünk bele pasztinákot, amitől kicsit édeskésebb és karakteresebb lesz az íze.
- Tehetünk bele karalábét és/vagy zellert is, amitől kicsit testesebb lesz.
- Vagy tehetünk bele például krumpli helyett édesburgonyát vagy akár spárgát is, amitől az egész leve kicsit könnyedebb lesz.
Ezek mind nagyszerű változatai lesznek a zöldséges vöröslencse levesnek. Érdemes őket kipróbálni.
Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is vagy némi csípős paprikakrémet.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldséges vöröslencselevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket, vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.