Az indiai vöröslencseleves (dhal) receptje kétféle chilivel, gyömbérrel, korianderrel és kurkumával, az elkészítés részletes leírásával.
Ugyan a magyar konyhához szokott ízlelőbimbóval nagyon fűszeres, a koriander és csilipor révén még csípős is. De Indiában nagyon népszerű, mert elkészítése (az ottani konyhához mérten) nem bonyolult.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni az indiai vöröslencselevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Indiai vöröslencseleves recept
Eszközök
- 2 literes lábos
- fokhagymanyomó vagy reszelő
- krumplinyomó
A leves hozzávalói
- 30 dkg vöröslencse
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 darab paradicsom
- 1 evőkanál római kömény (egész)
- 4-5 darabb curry levél
- 2 cm-es gyömbér darab
- 1 egész zöld chilli
- 2 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál kurkuma (por)
- 1 teáskanál vörös chilli por
- 2 evőkanál napraforgóolaj (vagy ghí, olívaolaj)
- 2-3 teáskanál só
- 6-8 dl víz
A leves főzés lépései
- A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk (úgy, ahogy a vöröslencse főzésénél szó volt róla).Többnyire nem szoktuk, de ebben az esetben érdemes a vöröslencsét egy picit beáztatni, míg a többi hozzávalót előkészítjük.
- A hagymát megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk.
- Felaprítjuk hozzá a zöld chilit is.
- Megpucoljuk a gyömbért és a fokhagymát. A gyömbért a lehető legapróbb részekre feldaraboljuk (akár le is reszelhetjük).
- Megmossuk és felaprítjuk a paradicsomot is apró kockákra.
Az indiai vöröslencseleves megfőzése
- Az olajat (vagy a ghít) beletesszük a lábosba, hozzátesszük a római köményt és a curry leveleket. Picit megpirítjuk, hogy az ízük intenzívebb legyen.
- Amikor megjelenik a római kömény illata, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. Kevergetés közben megpároljuk.
- Amikor a vöröshagyma elkezd üvegessé válni, hozzáadjuk az apróra vágott gyömbért, a fokhagymanyomón áttört fokhagymát és a felaprított zöld chilit.
- Néhány keverés után mehet rá a chilipor, a koriander és a kurkuma.
- Végül hozzáadjuk a paradicsomot és a sót is. Addig főzzük, amíg az egész pépessé nem válik.
- Hozzáadjuk a lencsét a vízével együtt, s még adunk hozzá annyit, hogy legalább egy ujjnyi víz legyen a lencse felett.
- Jól megkeverjük az egészet, felforraljuk, s kis lángon, lefedve a lencsét megfőzzük (15-20 perc).
- A főzés közben, bő negyedóra után egy krumplinyomóval átpasszírozzuk az egészet, hogy a lencse darabossá váljon és szétfőljön.
- A végeredmény egy krémleves szerű állapot, amiben itt-ott érződnek a fűszerek és a lencse darabjai.
Tippek és tanácsok az indiai lencseleves elkészítéséhez
Az indiai vöröslencseleves elkészítése sokkal aprólékosabb feladat, mint a legtöbb idehaza megszokott étel.
Ettől függetlenül az indiai vöröslencseleves egy mindennapos étek a szubkontinensen. Számtalan változata van, ami szinte kifogyhatatlan lehetőséget jelent.
A hozzáadott víz mennyiségétől függően a híg levestől a sűrű főzelékig bármilyen állaga lehet. Indiai éttermekben legtöbbször egy krémlevesnek megfelelő ételt kapunk.
A fenti változat inkább egyfajta alapreceptnek is tekinthető, amibe a végén még belefőznek zöldséget, babot, spenótot, krumplit vagy akár házi sajtot.
Ugyan a levesnek picit meg fog változik a karaktere, ha a hagymát és a fokhagymát kihagyjuk belőle, mint ahogyan a krisnások csinálják, de akkor is finom ételt kapunk.
Ami még fontos, hogy a sokféle összetevő (fűszer) miatt egy elég intenzív hatása van a belekre is. Ezért aki nincsen hozzászokva a főszeres (és ez ez esetben csípős) ételekhez, az inkább válassza a zöldséges vöröslencselevest (az is egy nagyszerű vegetáriánus recept )