Vissza Email link
török vöröslencse leves

Török vöröslencseleves recept

A török vöröslencseleves nagyon hasonlít a vöröslencse-krémleveshez.
A két étel között a legnagyobb különbség, hogy a török vöröslencselevesbe nem teszünk fehérrépát, s picikét savanykásabb és kesernyésebb az íze benne lévő sűrített paradicsomtól és mentalevéltől.
S aki szereti, tehet a levesbe frissen facsart citromlevet is.
A török vöröslencse leves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 19 perc
Összes idő 29 perc
Fogás Egyszerű levesek, krémlevesek, zöldséglevesek
Konyha Mediterrán
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos

A leves hozzávalói
  

  • 20 dkg vöröslencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 darab krumpli (közepes)
  • 1 szál sárgarépa (nagyobb)
  • 2-3 dkg sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál
  • 1 evőkanál mentalevél (szárított)
  • 14 dl húsleves alaplé (marhahúsból)
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 csipet
  • ½ citrom (4-be vágva)

A leves főzés lépései
 

  • A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk (lásd a vöröslencse főzéséről szóló írást).
  • Pucoljuk meg a hagymát, a krumplit, a sárgarépát, és aprítsuk fel apró darabokra.
  • Az olívaolajon (kis vízzel) a hagymát megpároljuk
    Apró, de fontos megjegyzés: a török konyha nem ismeri a lepirított hagymát!
  • Hozzáadjuk a megtisztított vöröslencsét, az őrölt menta levelet, a sárgarépát és felöntjük az egészet a marha alaplével.
  • Addig főzzük, amíg a répa és a krumpli puhára nem főtt, ami közepes-alacsony hőfokon kb. 10-15 perc alatt.
  • Amikor a zöldségek megfőttek, egy botmixerrel az egészből csinálunk egy pürét, mint ahogyan azt a krémlevesek elkészítésénél szoktuk.
  • Ha a levest túl sűrűre sikerült, egy kevés víz hozzáadásával, és a keverék felforralásával javíthatunk az eredményen.

Paprikás öntet elkészítése

  • Az öntet elkészítéséhez egy kis lábasban vagy serpenyőben alacsony hőfokon a vajat (vagy az olívaolajat) megolvasztjuk (felmelegítjük).
  • Amikor a vaj már serceg, hozzáadjuk a sót és a fűszerpaprikát, hogy kicsit megpiruljon.
  • A levest melegen tálaljuk, tetejére a paprikás öntetből keveset hozzáadunk díszítésnek.
  • Sok török szereti ezt a levest kicsit savanykásan, hogy az éttermekben mindig adnak a tányér mellé egy cikk citromot.
A leves jellemzői ebéd ötletek, húsnélküli levesek, vacsora ötletek