A Jókai bableveshez a száraz babot a főzést megelőző este beáztatjuk.Másnap a füstölt csülköt egyben, fedő alatt feltesszük főni annyi vízben, hogy az jól ellepje. Amikor már bele tudjuk szúrni a villát a húsba, beletesszük a főzőlébe a beáztatott babot, a babérlevelet, a megtisztított és feldarabolt sárgarépát, a fehérrépát, a paprikát és a paradicsomot. Ezek után előkészítjük a csipetkét. A lisztet összegyúrjuk a tojással, sóval. Majd lisztezett tálcára csipegetjük a tésztát, hogy egyszerre tudjuk hozzátenni a leveshez. Bő másfél óra után, amikor már minden puhára főtt a bablevesben, a húst kivesszük, s rántást készítünk. Egy serpenyőben a karikára vágott kolbászt kisütjük. A kisült kolbászokat egy tálban félretesszük, s a zsírjában az apróra vágott hagymát megpirítjuk. Majd lisztet adunk hozzá és fűszerpaprikát, s azokat is megpirítjuk.Az elkészült rántást ezután levesszük a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát, egyet keverünk rajta, majd felengedjük hideg vízzel és a leveshez öntjük. A tejfölt felhígítjuk a egy merőkanál levessel, majd azt is a leveshez öntjük. Ha túl sűrű lenne a leves, az elfőtt vizet a végén pótoljuk, s egyet még forralunk a levesen.Tálalás előtt a megfőtt húst felkockázzuk, a leveses tányérokba szétosztjuk, mellé tesszük a kisütött kolbász karikákat, és rámerjük a forró levest.Friss kenyérrel tálaljuk a levest.A Jókai bableves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A Jókai bableveshez a száraz babot a főzést megelőző este beáztatjuk.
Másnap a füstölt csülköt egyben, fedő alatt feltesszük főni annyi vízben, hogy azt jól ellepje.S lassú tűzön, fedővel lefedve elkezdjük megfőzni.
Amikor már bele tudjuk szúrni a villát a húsba (bő fél óra főzés után), beletesszük a főzőlébe az előre beáztatott babot az áztatóvízével együtt.
Ezután elkezdjük megpucolni a sárgarépát és a fehérrépát.Majd kisujjnyi hosszúságú vékony darabokra vágjuk fel őket.
A paprikát és a paradicsomot alaposan megmossuk, s kisebb darabokra felaprítjuk.
A petrezselymet alaposan megmossuk, s jó szorosan összekötjük, hogy a főzés közben ne essen szét. (Érdemes a bablevesből a rántás hozzákeverése előtt kihalászni.)
S végül a fokhagyma gerezdeket is megpucoljuk.
Miután a bab legalább fél órát főtt a csülök mellett, hozzáadjuk a bableveshez a feldarabolt sárgarépát, a fehérrépát, a paprikát és a paradicsomot is. Ízesítjük a levest babérlevelekkel, a csokor petrezselyemmel, és a megpucolt fokhagyma gerezdekkel.
A csipetke és a rántás előkészítése
Míg a zöldségek megfőnek, előkészítjük a csipetkét. A lisztet összegyúrjuk a tojással, sóval. Majd lisztezett tálcára csipegetjük a tésztát, hogy egyszerre tudjuk hozzátenni a leveshez.
Ezután a rántáshoz előkészülve a füstölt kolbászt vékony karikára vágjuk fel.
A a vöröshagymát is megpucoljuk, s apró kockákra aprítjuk.
S egy kevés (fél deci) vizet odakészítünk a tűzhely mellé a kezünk ügyébe, amivel majd a rántást lehűtjük.
Amikor már minden puhára főtt a bablevesben, a húst kivesszük a főzőléből, s félretesszük.
A Jókai bableves berántása
Egy serpenyőben a karikára vágott füstölt kolbászt elkezdjük kisütni.Menet közben egy lapáttal a karikákat megforgatjuk, hogy mind a két oldala megsüljön.
Amikor a kolbász zsírja kisült, a kolbászokat kivesszük egy kis tálkába.A kolbász zsírjába beletesszük az apróra vágott hagymát, s elkezdjük abban megpirítani.
Amikor a hagyma kezd üvegesedni, lisztet adunk hozzá, s azt is megpirítjuk.
Amikor a liszt kezd barnulni, a serpenyőt levesszük a tűzhelyről.Megszórjuk a rántást pirospaprikával, s jól elkeverjük, hogy a paprika is picit megpiruljon.
Amikor a paprika színe élénkebbé vált, az egész rántást hideg vízzel lehűtjük, s csomómentesre keverjük.
A kikevert rántáshoz egy-két merőkanállal hozzáadunk a főzőléből, s azzal is elkeverjük.
A Jókai bableves készre főzése
Végül belekeverjük a bablevesbe a rántást, s hozzáadjuk a leveshez a csipetkét.További 10 percig főzzük a levest, hogy egyenletesen besűrűsödjön, és a csipetke is megfőljön.
Közben a tejfölt is felhígítjuk egy kanál levessel, jól elkeverjük, s menet közben azt is a leveshez öntjük.
A legvégén, ha túl sűrű lenne a leves, az elfőtt vizet pótoljuk, s egyet még forralunk a levesen.
Tálalás előtt a megfőtt húst felkockázzuk, a leveses tányérokba szétosztjuk, mellé tesszük a kisütött kolbász karikákat, és rámerjük a forró levest.
Ez elkészült Jókai bablevest friss kenyérrel tálaljuk.