Erőleves recept vöröshússal, hagymával, fokhagymával, sárgarépával, fehérrépával, paradicsommal, borssal, az elkészítés részletes leírásával.
Az egyetlen titka, hogy sokféle zöldséget tegyünk bele, s hagyjuk rendesen szétfőni az alkotó elemeit. Mert ennek révén kerül bele a legtöbb tápanyag a lébe.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni az erőlevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Erőleves recept
Eszközök
- 4 literes fazék
A leves hozzávalói
- 1 kg leveshús (csont nélkül)
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 darab tojás fehérje
- 2 liter víz
- 3 evőkanál só (púpozott)
- 2 evőkanál feketebors (szemes, egész)
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa (lehet paszternák is)
- 1 darab zeller
- 1 fej hagyma
- 1 darab paradicsom
- 3-4 gerezd fokhagyma
A leves főzés lépései
- Ha húst daraboljuk fel apró darabokra, vagy daráljuk le.
- Adjunk hozzá sűrített paradicsomot és a tojásfehérjét, s keverjük össze alaposan.
- Az egészet tegyük bele a fazékba, adjunk hozzá a sót, a szemesborsot és a vizet.Közepes lángon kezdjük el főzni, lassú forrás közben. A felszínen megjelenő habot szűrővel vagy merőkanállal szedjük le.
- Míg a hús elkezd főni, a sárgarépát és a fehérrépát mossuk és hámozzuk meg, s apró karikákra daraboljuk fel.
- A zellert és a hagymát is megpucoljuk, s apróra feldaraboljuk.
- A paradicsomot is megmossuk, s apróra vágjuk.
- A fokhagyma gerezdeket is megpucoljuk, s akár át is törhetjük egy fokhagymanyomón.
- Amikor a hús már nem habzik intenzíven, hozzátesszük az előkészített zöldségeket is. Kis lángon, fedő alatt (lassú gyöngyözés mellet) főzzük a levest minimum 3 és fél órán át.
- Az erőleves akkor készül el, ha a hús és a zöldség totálisan szétfőtt. Ekkor a levest leszűrjük egy konyharuhán vagy vastag gézen keresztül.(Alapesetben az erőlevesnek csak a levét tálaljuk fel.)
- Tálaláskor a lébe tehetünk levesbetétként kifőtt cérnatésztát, májgombócot, grízgaluskát vagy főtt tojást.Illetve a levesből beletehetjük a megfőtt húst és a zöldségeket.
Tippek és tanácsok az erőleves elkészítéséhez
Az erőleves a francia eredetű húsleves alaplé és a magyar csontleves rokona. De az elkészítésében van pár jellegzetes elem, ami az ízében és a felhasználásában is kitűnik.
Az erőleves nem konyhai maradékokból (nyesedékekből és zöldséghéjakból), illetve nem húsos csontból készül, hanem feldarabolt vagy ledarált színhúsból és zöldségekből.
Éppen ezért az erőlevest alapvetően levesként esszük meg, többnyire a benne főtt zöldségekkel és cérnametélttel.
Ugyan az erőlevesben látszólag nincs hús (csak a leve), de a lében benne van a a hús legfontosabb összetevő, a kollagén, mely egy igen értékes fehérje. Csupán a kollagén tartalma miatt is érdemes időről időre erőlevest csinálni.
A felhasznált hús elsősorban marhahús szokott lenni (comb vagy lapocka), de meg lehet főzni akár sertésből, pulykából vagy csirkehúsból is. Habár fontos megjegyezni, hogy a csirkehús relatíve kevesebb kollagént tartalmaz, mint a 3 másik húsfajta.
Fontos: Ha csirkehúsból készítünk erőlevest, ne tegyünk a levesbe borsot. S a főzésre is nyugodtan kevesebb időt szánhatunk, maximum másfél órát.
A fent bemutatott receptet gazdagabbá tehetjük, ha a leveshez további zöldségeket teszünk hozzá:
- egy kisebb fej édes káposztát,
- pár kelkáposzta levelet,
- néhány kelbimbót,
- némi spenótot,
- pár zellerzöldet.
Az is lehetséges, hogy a hús egyik felét feldarabolva, másik felét ledarálva tesszük hozzá a leveshez. S az is lehetséges, hogy a tojásfehérjéből nem 1, hanem 2-3 tojásnyit adunk hozzá (a főzés során a nagyobb mennyiség is teljesen szét fog főni a levesben).
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a erőlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.