Spárgaleves recept sárgarépával, fehérrépával, petrezselyemzölddel, vajjal és nokedlivel, az elkészítés részletes leírásával.
Mely változatosságot hoz a mindennapokba, egyedi ízével és karakteres (tejszínes) ízvilágával.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a spárgalevest. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Spárgaleves recept
Eszközök
- kettő 2 literes fazék
A leves hozzávalói
- 1 csomag spárga (zöld vagy fehér)
- 1,5 liter víz
- 1-2 darab leveskocka
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 5 dkg vaj
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál cukor (csapott)
Galuskához
- 1 darab tojás
- 1 csipet só
- 3 evőkanál liszt (púpozott)
A leves főzés lépései
- A spárga kemény alsó részét letörjük, a puha tetejét félretesszük, a középső részét 1-2 centis darabokra összevágjuk.
- A spárga alsó, fásabb részét másfél liter vízzel és 1-2 leveskockával feltesszük főni.
- Közben a sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, karikára felvágjuk.
- Majd a petrezselyemzöldet is alaposan összevágjuk.
- A másik lábosban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a zöldségeket és a sót, hogy a zöldségek levet eresszenek.
- Amikor a zöldségek kezdenek megpuhulni, hozzáadjuk a spárga összevágott középső részét is.Összeforgatjuk az egészet, s hagyjuk, hogy egy kicsit együtt párolódjanak a vajban.
A nokedli belefőzése a spárgalevesbe
- Ha már kezd puhulni a spárga is, ráöntjük a spárgavégekből főzött másfél liternyi alaplevet.
- Míg a leves felforr, a tojáshoz egy csipet sót teszünk.Majd a lisztet kisebb adagokba hozzátéve kikeverjük a nokedlitésztát.
- Amikor a leves felforrt, hozzáadjuk a cukrot, az apróra vágott petrezselymet és a spárgának a puha végeit is.Majd a nokedlit beleszaggatjuk a levesbe.
- Amikor a nokedlik feljöttek a leves tetejére, akkor elkészült a leves.
Tippek s tanácsok a spárgaleves elkészítéséhez
A spárgaleves alapja a spárga megfőzése. Ugyan önmagában nem túl karakteres az íze, de megfelelően elkészítve ízletes leves lesz belőle.
A spárga megfőzésénél fontos, hogy a kemény (fás) része ugyan sok ízanyagot tartalmaz, de maga főzés hatására nem puhul meg. Ezért is nem kerül bele a levesbe.
A felső, rügyező része pedig annyira puha (zsenge), hogy azt szinte alig kell főzni (legfeljebb pár percig, mint a nokedlit).
A leves alapvető karakterét az alaplé fogja megadni, aminek az ízvilága a felhasznált leveskockától függ.
De használhatunk a spárgaleves elkészítéséhez valamilyen klasszikus alaplét is. Vagy ha van maradék húsleves lé vagy zöldségleves lé a hűtőben, nyugodtan megfőzhetjük a leves avval is.
Fontos: Ha húsleves vagy zöldségleves levét használjuk fel, azt hígítsuk fel kétszeresére, hogy a levesben a spárga íze is megjelenjen
Ha szeretjük a kesernyésebb ízeket, nyugodtan adhatunk a leveshez pluszban zellerzöldet, lestyánt vagy akár oregánót is (amikor elkezdjük a fás részből kifőzni az ízeket).
Ha pedig szeretjük a magyarosabb ízeket, buggyanthatunk bele 1-2 tojást, vagy süthetünk ki hozzá 1-2 csík bacon szalonnát is.
Ha nem szeretjük a levesbe a nokedlit, főzhetünk spárgalevesbe csigatésztát, szarvacskát vagy kagylótésztát is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a spárgalevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.