Klasszikus spárgaleves

Spárgaleves recept sárgarépával, fehérrépával, petrezselyemzölddel, vajjal és nokedlivel, az elkészítés részletes leírásával.

Mely változatosságot hoz a mindennapokba, egyedi ízével és karakteres (tejszínes) ízvilágával.

 

 

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a spárgalevest. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

klasszikus spárgaleves

Spárgaleves recept

A spárga kemény alsó részét letörjük, a puha tetejét félretesszük, a középső részét 1-2 centis darabokra összevágjuk.
A spárga alsó, fásabb részét másfél liter vízzel és egy leveskockával feltesszük főni (ha van húslevesünk, abban főzzük meg).
Közben a sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, karikára felvágjuk.
S a petrezselyemzöldet is alaposan összevágjuk.
Egy másik lábosban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a zöldségeket és a sót, hogy levet eresszen. A vajon félpuhára pároljuk őket.
Ha a zöldségek kezdenek megpuhulni, hozzáadjuk a spárgát is, s összeforgatjuk az egészet. Hagyjuk, hogy egy kicsit együtt párolódjanak a vajban.
Ha már kezd puhulni a spárga is, ráöntjük a spárgavégekből főzött másfél liternyi alaplevet. Hozzátesszük a cukrot, az apróra vágott petrezselymet, és az egészet készre főzzük.
Közben egy adag nokedlitésztát csinálunk, s beleszaggatjuk a levesbe.
A végén tejszínnel az egész levest behabarjuk.
A spárgaleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 45 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • kettő 2 literes fazék

A leves hozzávalói
  

  • 1 csomag spárga (zöld vagy fehér)
  • 1,5 liter víz
  • 1-2 darab leveskocka
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 5 dkg vaj
  • 1 kiskanál
  • 1 kiskanál cukor (csapott)

Galuskához

  • 1 darab tojás
  • 1 csipet
  • 3 evőkanál liszt (púpozott)

A leves főzés lépései
 

  • A spárga kemény alsó részét letörjük, a puha tetejét félretesszük, a középső részét 1-2 centis darabokra összevágjuk.
  • A spárga alsó, fásabb részét másfél liter vízzel és 1-2 leveskockával feltesszük főni.
  • Közben a sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, karikára felvágjuk.
  • Majd a petrezselyemzöldet is alaposan összevágjuk.
  • A másik lábosban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a zöldségeket és a sót, hogy a zöldségek levet eresszenek.
  • Amikor a zöldségek kezdenek megpuhulni, hozzáadjuk a spárga összevágott középső részét is.
    Összeforgatjuk az egészet, s hagyjuk, hogy egy kicsit együtt párolódjanak a vajban.

A nokedli belefőzése a spárgalevesbe

  • Ha már kezd puhulni a spárga is, ráöntjük a spárgavégekből főzött másfél liternyi alaplevet.
  • Míg a leves felforr, a tojáshoz egy csipet sót teszünk.
    Majd a lisztet kisebb adagokba hozzátéve kikeverjük a nokedlitésztát.
  • Amikor a leves felforrt, hozzáadjuk a cukrot, az apróra vágott petrezselymet és a spárgának a puha végeit is.
    Majd a nokedlit beleszaggatjuk a levesbe.
  • Amikor a nokedlik feljöttek a leves tetejére, akkor elkészült a leves.

Tippek s tanácsok a spárgaleves elkészítéséhez

A spárgaleves alapja a spárga megfőzése. Ugyan önmagában nem túl karakteres az íze, de megfelelően elkészítve ízletes leves lesz belőle.

A spárga megfőzésénél fontos, hogy a kemény (fás) része ugyan sok ízanyagot tartalmaz, de maga főzés hatására nem puhul meg. Ezért is nem kerül bele a levesbe.

A felső, rügyező része pedig annyira puha (zsenge), hogy azt szinte alig kell főzni (legfeljebb pár percig, mint a nokedlit).

 

 

A leves alapvető karakterét az alaplé fogja megadni, aminek az ízvilága a felhasznált leveskockától függ.

De használhatunk a spárgaleves elkészítéséhez valamilyen klasszikus alaplét is. Vagy ha van maradék húsleves lé vagy zöldségleves lé a hűtőben, nyugodtan megfőzhetjük a leves avval is.

Fontos: Ha húsleves vagy zöldségleves levét használjuk fel, azt hígítsuk fel kétszeresére, hogy a levesben a spárga íze is megjelenjen

Ha szeretjük a kesernyésebb ízeket, nyugodtan adhatunk a leveshez pluszban zellerzöldet, lestyánt vagy akár oregánót is (amikor elkezdjük a fás részből kifőzni az ízeket).

 

 

Ha pedig szeretjük a magyarosabb ízeket, buggyanthatunk bele 1-2 tojást, vagy süthetünk ki hozzá 1-2 csík bacon szalonnát is.

Ha nem szeretjük a levesbe a nokedlit, főzhetünk spárgalevesbe csigatésztát, szarvacskát vagy kagylótésztát is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a spárgalevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a spárgaleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése