A káposztás bableveshez a babot előző este beáztatjuk.
Másnap a hagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk.
A lábos alján megmelegítjük az olajat, s rádobjuk a hagymát.Folyamatos kevergetés közben a hagymát picit megpirítjuk, amíg üvegessé nem válik. Amikor a hagyma már kezd üvegesedni, ráborítjuk az előző este beáztatott babot az áztató levével együtt. Hozzátesszük az összevágott füstölt húst s a babérlevelet, s annyi vizet, mely rendesen ellepi. Közepes lángon elkezdjük főzni az egészet. Míg fő a bab és a csülök, a savanyú káposztát picit átmossuk, lecsöpögtetjük, s kicsit összevagdossuk, hogy rövidebbek legyenek a káposzta csíkjai.
Durván egy óra elteltével, amikor a bab már félig megfőtt,hozzá tesszük a babhoz káposztát is. Felöntjük a víz maradékával, hogy a végén egy sűrű levest kapjunk. Míg készre fő a bab és a káposzta, addig a tejfölt alaposan kikeverjük a liszttel.
Amikor a bab, a hús és a káposzta is megpuhult, a főzőléből hozzáadunk a kikevert tejfölhöz, s azzal is kikeverjük.Majd az egészet hozzáadjuk a leveshez, folyamatos kevergetés közben. Végül még forralunk a levesen még egyet, hogy a lisztes-tejfölös habarástól besűrűsödjön.