Vissza Email link
paradicsomleves

Paradicsomleves recept

Egy jó paradicsomleves alapja egy bőséges rántás. Ez fogja megadni a jellegzetes magyaros, retro jellegét. Ettől lesz érdemben más az olaszos paradicsomlevestől.
Amikor a liszt az olajon megpirult, nagy mennyiségű paradicsomlével felhígítjuk, és alaposan elkeverjük a rántást a paradicsomlében.
Majd hozzáadjuk a megpucolt hagymákat, s a levest felforraljuk.
Amikor a leves kezd forrni, hozzáadjuk a sót, a cukrot (és a borsot).
Bő 10 percig főzzük, míg a hagyma íze ki nem fő a levesbe. Ekkor kivesszük a levesből, s már ehetjük is.
Ha szeretnénk, főzhetünk bele tésztát is.
A paradicsomleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 20 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • nagyobb lábos

A leves hozzávalói
  

  • 6 evőkanál finomliszt
  • 3 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy kókuszolaj is)
  • liter paradicsomlé
  • 1 fej hagyma (egészben)
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál
  • bors (elhagyható)
  • 40 dkg tészta

A leves főzés lépései
 

  • A hagymát megpucoljuk.
  • Az olajat beleöntjük a lábosba, hozzátesszük a lisztet, s kis lángon elkezdjük a lisztet megpirítani.
  • Amikor a liszt már kezd megpirulni, hozzáadjuk a paradicsomlét, és alaposan elkeverjük a rántást a paradicsomlében.
    Majd hozzáadjuk a megpucolt hagymákat, s a levest felforraljuk.
  • Amikor a leves kezd forrni, hozzáadjuk a sót a cukrot (és a borsot).
    Bő 10 percig főzzük, míg a hagyma íze ki nem fő a levesbe.
  • Amikor a hagyma megpuhult/megfőtt, kivesszük a levesből, s már ehetjük is.
  • Miközben a leves fő, egy nagyobb lábosban vizet melegítünk
    Amikor már lobogón forr a víz, hozzáadjuk a sót, a tésztát, s egy kevés olajat.
  • Amikor a tészta megpuhult, a tésztát leszűrjük, s a leves mellé tesszük tálaláskor.