Velőscsont leves

Velőscsont leves recept zellerrel, karalábéval, fokhagymával, sárgarépával és fehérrépával, az elkészítés részletes leírásával.

Csak egy két apróságra érdemes odafigyelni, de a végeredmény egy máshoz nem igazán hasonlító egyedi élmény lesz.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet megfőzni a velőscsontot. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet a csontból kicsalogatni a velőt, s hogyan érdemes azt elfogyasztani.

főtt velős csont

Velőscsont leves főzése

A velőscsontot és a zöldségeket is megmossuk, a zöldségeket felaprítjuk.
A velőscsontot feltesszük annyi vízzel főni, hogy a víz ellepje. A sót és borsot adunk hozzá, s a főzés közben megjelenő habot leszedjük egy szűrővel vagy egy kanállal.
Amikor a velős csont habzása alábbhagy, hozzáadjuk a zöldségeket, a fokhagymát és a szemesborsot. Bő 3 és fél, 4 órát hagyjuk főni az egészet.
A zöldségeket bő fél óra főzés után, a csontot a 4 óra letelte után vesszük ki, s a levet leszűrjük. A csontot és a levest külön tálaljuk.
A velőscsont leves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 3 óra 40 perc
Összes idő 4 óra
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 4 literes fazék

A leves hozzávalói
  

  • 1 kg velőscsont
  • 2 liter víz
  • 10 szem feketebors
  • 1 evőkanál
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 1 fej karalábé
  • 1 fej zeller (kisebb)
  • 1 csokor petrezselyemzöld

A leves főzés lépései
 

  • Mossuk meg a velőscsontot, s tegyük bele a lábosba annyi vízzel, hogy jól ellepje.
    Adjuk hozzá a sót és a szemes borsot is.
  • Közepes lángon kezdjük el főzni, lassú forrás közben. A felszínen megjelenő habot szűrővel vagy merőkanállal szedjük le.
  • Míg a hús elkezd főni, a sárgarépát és a fehérrépát mossuk és hámozzuk meg, s apró karikákra daraboljuk fel.
  • A hagymát és a fokhagymát is megpucoljuk. A hagymát bevágjuk, a fokhagymát egészben tesszük majd hozzá a leveshez.
  • A karalábét és a zellert is megpucoljuk, s ujjnyi hasábokra vágjuk fel.
  • A petrezselymet is megmossuk alaposan, s minél apróbbra feldaraboljuk.

A velőscsont leves készre főzése

  • Amikor a hús már nem habzik intenzíven, hozzátesszük az előkészített zöldségeket is.
    Kis lángon, fedő alatt (lassú gyöngyözés mellet) főzzük a levest minimum 2, 2 és fél órán át.
  • Az velős csont leves akkor készül el, ha a csontról a hús teljesen lefőtt (hasonlóan a kocsonyához).
  • Amikor a leves megfőtt, levesből kiszedjük a csontokat és a zöldséget.
    Ha nagyon hamar tettük bele a zöldséget a levesbe, s már megpuhult, azt hamarabb is kivehetjük.
  • Megvárjuk, míg a leves picit leülepszik, s a felső részét leöntjük.
    Az alsó, zavaros részét pedig leszűrhetjük egy konyharuhán vagy vastag gézen keresztül.
  • A megfőtt velős csontot lapos tányérra helyezzük, mellé pirítós fűszerpaprikát, borsot, esetleg (csípős) paprikakrémet tálalva.
    A velős csont mellé felszolgálhatjuk a levest is. Vagy eltehetjük a levet és a megfőtt zöldségeket egy későbbi alkalomra.
  • A levesbe tehetünk levesbetétként kifőtt cérnatésztát, májgombócot, grízgaluskát vagy akár főtt tojást is.
    Illetve a levesből beletehetjük a a velőscsont oldaláról levált húst és a zöldségeket.

Tippek és tanácsok a velőscsont elkészítéséhez és elfogyasztásához

A velős csont elkészítés során nagyon fontos, hogy az egyszerű csontleves hozzávalóihoz képest jóval több fokhagymát érdemes a levesbe tenni, mert a velő attól lesz igazán finom.

Velős csontot henteseknél lehet általában kapni, ami nem más, mint a marha lábszár csontja. A legtöbb helyen kisebb darabokat vágnak belőle, mely pont annyi velőt tartalmaz, mely egy embernek egyszeri étkezésre elegendő.

Érdemes legalább annyi velős csontot venni, ahányan az asztalnál fognak ülni, hogy mindenkinek jusson egy adag velős csont.

 

 

A fent bemutatott receptet gazdagabbá tehetjük, ha a leveshez további zöldségeket teszünk hozzá.

  • egy kisebb fej édes káposztát,
  • pár kelkáposzta levelet,
  • egy marék pucolt kelbimbót,
  • egy marék spenótot,
  • pár szál zellerzöldet.

A főtt velős csont tálalása

Amikor a leves elkészült, és szeretnénk tálalni, érdemes a velőscsontokat azonnal kivenni a levesből, hogy meghűljön.

Ez azért fontos, mert a velőt úgy tudjuk a belső részből a legegyszerűbben előcsalogatni, ha a velős csontot függőlegesen jól megmarkoljuk a levegőben tartva, s a velős csont felső végére pár határozott ütést mérünk.

Az ütés hatására a belül elhelyezkedő lágy velő elválik a csonttól, s gravitáció révén kicsúszik a velős csont alá helyezett tányérra.

 

 

Fontos: a főtt velő csak frissen jó. Sem kihűlve, sem felmelegítve már nem lesz az íze és az állaga kívánatos.

Ha nem tudjuk pontosan, mikor lesz az étkezés, akkor inkább melegen a levesben tároljuk a megfőtt velős csontot (maximum 2-3 óráig), nehogy kihűljön vagy kiszáradjon.

A megfőtt velős csontból összesen másfél-két kanálnyi főtt velő lesz. De ez ne tévesszen meg senkit, mert a velőnek nagyon intenzív az íze, s nagyon zsíros is. Ezért mindenképpen sok kenyérrel fogyasszuk.

Tán az egyik legjobb választás, ha nagyon vékony rétegben felkenjük a megfőtt velőt 2-3 szelet pirítósra, és azt ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, (csípős) paprikázzuk vagy paprika krémmel ízesítjük.

Sokat segít a velő megemésztésében az is, ha eszünk hozzá a levesből is, illetve a levesben megfőtt zöldségből. Vagy megiszunk mellé egy kupica töményet.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a velőscsontot, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a megfőtt velőscsonthoz!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése