Gyümölcsleves

Felfőzött gyümölcsleves recept többféle gyümölcsből, szegfűszeggel, fahéjjal, csipet sóval, tejföllel, az elkészítés részletes leírásával.

Amihez a felhasznált gyümölcs lehet kajszibarack, sárgabarack, meggy, cseresznye, alma, körte, egres, ribizli, vagy bármi más, amit a kertben vagy a piacon találunk és szeretünk.

 

 

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a gyümölcslevest. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

gyümölcsleves

Gyümölcsleves recept

A gyümölcsleves elkészítéséhez először a főzővizet állítjuk össze.
Egy közepes fazékba beletesszük a vizet, hozzáadjuk a szegfűszeget, a fahéjat, a sót.
Míg a víz felforr, s kifőnek a vízbe a fűszerek ízei, gyorsan megpucoljuk a gyümölcsöket. Mindenképp vágjuk ki az alma és a körte magházát.
Amikor a gyümölcsöket megpucoltuk, egyből tegyük is bele a főzővízbe, hogy a megpucolt gyümölcsök ne barnuljanak meg.
Míg a gyümölcsök megfőnek, a lisztet a tejföllel alaposan elkeverjük.
Amikor a leves felforrt, 3-4 merőkanál főzőlevet hozzámérünk a tejfölös habaráshoz, s alaposan felhígítjuk. Végül folytonos keverés közben a forró levesbe beleöntjük a felhígított habarást.
Az újra forrástól számított kb. 3 percig csendesen főzzük a gyümölcslevest, majd hideg vizes mosogatóba állítva mielőbb lehűtjük.
Ezután megkóstoljuk az elkészült gyümölcslevest, s ha számunkra nem elegendően édes, cukorral édesíthetünk még rajta.
Tányérokba kiszedve tejszínhabbal tálalhatjuk.
A gyümölcsleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 10 perc
Összes idő 25 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A leves hozzávalói
  

  • 1 rúd fahéj (vagy egy csapott kiskanál őrölt fahéj)
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 4-5 darab szegfűszeg
  • 1 csipet
  • 1 liter víz
  • 70 dkg gyümölcs (alma, körte, meggy, cseresznye, barack)
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál finomliszt

A leves főzés lépései
 

  • A gyümölcsleves elkészítéséhez egy közepes fazékba beletesszük a vizet, hozzáadjuk a szegfűszeget, a fahéjat, a sót.
  • Míg a víz felforr, s kifőnek a vízbe a fűszerek ízei, gyorsan megpucoljuk a gyümölcsöket.
    Mindenképp vágjuk ki az alma és a körte magházát.
  • Amikor a gyümölcsöket megpucoltuk, egyből tegyük is bele a főzővízbe, hogy a megpucolt gyümölcsök ne barnuljanak meg.
  • Míg a gyümölcsök megfőnek, a tejszínben elkeverjük a vanília pudingport.
  • Míg a gyümölcsök megfőnek, a lisztet a tejföllel alaposan elkeverjük.
  • Amikor a leves felforrt, 3-4 merőkanál főzőlevet hozzámérünk a tejfölös habaráshoz, s alaposan felhígítjuk.
    A felhígítás után folyamatos kevergetés közben a forró levesbe öntjük a felhígított habarást.
  • Az újra forrástól számított kb. 3 percig csendesen főzzük a gyümölcslevest, majd hideg vizes mosogatóba állítva mielőbb lehűtjük.
  • Ezután megkóstoljuk az elkészült gyümölcslevest, s ha számunkra nem elegendően édes, kristálycukorral édesíthetünk még rajta.
  • Végül az elkészült gyümölcslevest hűtsük le, s esetleg kevés tejszínhabot rátéve tálaljuk.

Tippek és tanácsok a gyümölcsleves elkészítéséhez

Sokak számára a gyümölcsleves el sem képzelhető a meggy, pontosabban meggybefőtt nélkül. Mert a jellegzetes rózsaszínes színét és ízét a gyümölcsleves a meggybefőtt és a tejszín ízének együttesétől kapja meg.

Amit ennek kapcsán fontos megjegyezni, ha meggybefőttet is szeretnénk a gyümölcslevesbe tenni, akkor a főzővíz elkészítése előtt szűrjük le a meggybefőttet. Majd  mérjük meg a befőtt levének mennyiségét. (2-3 dl szokott lenni egy nagy meggybefőtt esetén.)

Erre azért fontos odafigyelni, mert a főzővíz mennyiségét a meggylé mennyiségével érdemes csökkenteni, hogy ne legyen túl híg a gyümölcsleves.

 

 

S a kimért meggylét elegendő a felszeletelt gyümölcsökkel együtt hozzáadni a leveshez, ezzel is segítve a szegfűszeg és a fahéj ízét belefőni a vízbe.

Sokan annyira szeretik a meggy ízét, hogy amikor nincs otthon más gyümölcs, akkor egy meggybefőttből készítenek gyümölcslevest. Vízzel és fűszerekkel az egészet felfőzik, simán tejszínt adnak hozzá, s csinálnak egy egyszerű meggylevest.

Ha szeretnénk picit főszeresebben a gyümölcslevest, akkor a fenti fűszereken kívül tehetünk a leveshez 1-2 darab csillagánizst illetve egy csapot kiskanál kardamont.

Ha inkább a trópusi és a bogyós gyümölcsöket kedveljük, akkor a nyers gyümölcsök keverékét egy tejszínes narancslével leöntve csinálhatunk egy görög gyümölcslevest. Aminek az íze érdemben más lesz, mert nincs benne hozzáadott cukor, fahéj és szegfűszeg. De a végeredmény mégis ízletes és édes lesz.

 

 

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a gyümölcslevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a gyümölcsleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése