Klasszikus kocsonya

Klasszikus kocsonya recept füstölt tarjából, bőrkéből, csülökből, farokból, hagymával, fokhagymával, zöldséggel és szemesborssal, az elkészítés részletes leírásával.

Melyben a füstölt íz, a kocsonyás jelleg és a zöldségek együttesen adják meg azt az ízélményt, amit sokan szeretnek ebben a különleges téli ételben.

 

 

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a kocsonyát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

kocsonya

Hagyományos kocsonya recept

A kocsonyához a húst akkora részekre vágjuk, hogy kényelmesen beleférjen a fazékba.
Ezután a húsokat, a bőrkét, fület, farkat, fejet, körmöt és a csánkot beletesszük a fazékba, s annyi vizet öntünk rá, hogy az alaposan ellepje.
Ezután közepes lángon elkezdjük melegíteni, s lassú forrás mellett, fő fél óra alatt lehabozzuk a levest.
Amikor a hús befejezte a habzást, hozzáadjuk a megpucolt zöldségeket, a hagymát, a fokhagymát, a szemes borsot.
A zöldségeket és a hagymát legkésőbb háromnegyed óra után kivesszük, hogy szét ne főljön, míg a húst és a bőrkét összesen legalább 3 órán át főzzük, hogy a csontos, porcos, bőrkés részekből az aszpik rendesen kifőljön.
Amikor a hús már szinte leválik a csontokról, a húst kivesszük a levesből, lezsírozzuk, hagyjuk leülepedni, s a felső részét az időközben tányérokra szétporciózott húsra és zöldségekre merjünk
6-8 fokos hűtőben vagy spejzban hagyjuk a levest megdermedni, majd kenyérrel, pirospaprikával, borssal vagy ecetes hagymával hidegen fogyasztjuk.
A kocsonya hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 1 óra
Összes idő 1 óra 10 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 4 literes fazék

A leves hozzávalói
  

  • 80 dkg füstölt csülök (vagy füstölt tarja)
  • 1 kg sertéshús (fül, farok, fej, köröm)
  • ½ kg sertés bőrke
  • 3 liter víz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma (10-15 gerezd legalább)
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 15-20 szem feketebors

A leves főzés lépései
 

  • A kocsonyához a húst akkora részekre vágjuk, hogy kényelmesen beleférjen a fazékba.
  • Ezután a húsokat, a bőrkét, fület, farkat, fejet, körmöt és a csánkot (hátsó bokaizületet) beletesszük a fazékba, s annyi vizet öntünk rá, hogy az alaposan ellepje.
  • Ezután közepes lángon elkezdjük melegíteni a kocsonya alapját.
    Lassú forrás mellett, fő fél óra alatt kisebb szűrőkanállal lehabozzuk a levest. (Nem érdemes sietni vele, mert a lébe belefőtt habtól a kocsonya zavaros lesz a végén.)
  • Közben a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
  • Illetve a sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, s ujjnyi hosszúságú darabokra vágjuk fel.
  • Amikor a hús befejezte a habzást, hozzáadjuk a megpucolt zöldségeket, a hagymát, a fokhagymát, a szemes borsot.
    A zöldségeket és a hagymát legkésőbb háromnegyed óra után kivesszük, hogy szét ne főjenek, majd a zöldséget összevágjuk a tálaláshoz.
  • A húst és a bőrkét összesen legalább 3 órán át főzzük, hogy a csontos, porcos, bőrkés részekből az aszpik rendesen kifőljön.

A kocsonya összeállítása

  • Amikor a hús már szinte leválik a csontokról, levesszük a tűzhelyről a kocsonyalét, és a húst is kivesszük a levesből.
  • Az elkészült leves tetejéről leszedjük a zsírt egy merőkanállal, majd hagyjuk leülepedni a levest leülepedni.
  • Amíg a leves leülepszik, a húst lefejtjük a csontokról, a bőrkét, a farkat és fület kisebb darabokra szedjük.
    A felaprított húsokat és a zöldségeket tányérokra szétosszuk.
  • Amikor a leves leülepedett, a leves felső (letisztult) részét az húsokra és zöldségekre merjünk.
  • 6-8 fokos hűtőben vagy spejzban hagyjuk a levest megdermedni.
    A megdermedt kocsonyát kenyérrel, pirospaprikával, borssal vagy ecetes hagymával hidegen fogyasztjuk.

Tippek s tanácsok a kocsonya elkészítéséhez

A kocsonya elkészítése kapcsán is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. Mindenki picit másképp csinálja.

Ennek ellenére van  3 olyan összetevője, amit semmi esetre sem szabad kihagyni belőle:

  • A legfontosabb a jó sok aszpik, ami a csontos és a bőrkés húsokból kerül a levesbe.
  • A füstölt hús sem nagyon kihagyható, mert nélküle nem lesz igazi aromája a kocsonyának.
  • S a sok fokhagyma, ami nélkül a hús nem lesz igazán ízletes.

Ezenkívül a víz aránya is fontos a kocsonya kapcsán, hogy a kocsonya íze túl erős, de meg is dermedjen.

 

 

A fenti receptben a víz mennyisége picit soknak tűnhet, de 3 óra alatt ennek egy rész el fog főni, amitől már ki fognak alakulni azok az arányok, amikre a jó minőségű kocsonyához szükség van.

Sok esetben az is egy komoly kérdés, hogy az elkészült kocsonyából mennyi bőrke kerüljön a tányérra.

Van, ahol simán készülnek olyan kocsonyás tányérok, amiben csak bőrke van (mert van, aki azt szereti). Máshol hozzáteszik a füstölt húshoz és a zöldségekhez. S olyan családok is vannak, ahol a főtt bőrkét nem eszik meg (megy a szemétbe vagy a macskának).

Ami a fenti receptből kimaradhat, az a sárgarépa és a fehérrépa, főleg ha nem szeretjük a főtt zöldséget.

 

 

S természetesen a só. Mivel a kocsonya nem dermed meg, ha túlságosan sós. Viszont akkor főzünk bele kicsit több füstölt húst (ami önmagában sós, és ízletesebbé is teszi a kocsonyát).

A kocsonya ízesítése

A fentieken kívül sok más is kerülhet a kocsonyába:

  • extra mennyiségű fokhagyma (még egy fej)
  • pár szem szegfűbors vagy borókabogyó;
  • 1-2 (füstölt) nyelv;
  • egy karaj csont,
  • füstölt oldalas,
  • egy kisebb darab comb vagy lapocka
  • 1-2 szárított csípőspaprika;
  • 1-2 darab babérlevél;
  • 1 csokor petrezselyem (egyben, amit a tálalásnál szálaira szedve a kocsonyás tálakban szétosztunk)

S a tálaláshoz néhány külön megfőzött tojás.

De az is lehetőség, ha nem szeretjük a körmöt belefőzni a kocsonyába, hogy a csülköt ÉS tarját is teszünk a kocsonyába. Az egyik legyen füstölt, a másik inkább ne, nehogy a füstölt íz túlsúlyba kerüljön a kocsonyában.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a kocsonyát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a kocsonyához!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése