Tárkonyos sertésraguleves

Tárkonyos sertésraguleves recept combból, hagymával, fokhagymával, sárgarépával, zellerrel, tejszínnel, az elkészítés részletes leírásával.

Egy könnyen elkészíthető s mégis laktató leves sertéscombból, lapockából, esetleg dagadóból. Mely önmagában is lehet egy nagyszerű vacsora.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tárkonyos sertésragulevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

tárkonyos sertésraguleves

Tárkonyos sertésraguleves recept

A tárkonyos sertésraguleveshez a zöldségeket és a húst megpucoljuk, centis kockákra vágjuk.
A megtisztított hagymát olajon megpirítjuk, kevés sót adva hozzá.
Amikor a hagyma megpirult, a fazekat lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát.
Párat keverünk az egészen, majd hozzáadjuk a felaprított sertéshúst is. Visszatéve a fazekat a tűzhelyre, folyamatos keverés mellett a húst is megpirítjuk.
Végül a fazékba a zöldségeket is beletesszük, s azokat is megpirítjuk kicsit.
Amikor az egész megpirult, hozzáadjuk a fűszereket, s annyi vizet, hogy az egészet ellepje. Lassú tűzön az egészet megfőzzük háromnegyed óra alatt.
Amikor a sertéshús és a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a leveshez a főzőtejszínt, s felengedjük a maradék vízzel.
A tárkonyos sertésraguleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 1 óra
Összes idő 1 óra 20 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • fokhagymanyomó vagy reszelő

A leves hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 20-30 dkg sertéscomb (vagy lapocka, oldalas)
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • ½ fej zeller
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • ½ liter víz
  • 1 evőkanál
  • őrölt fekete bors (elhagyható)
  • 2-3 dl főzőtejszín (20 %-os)
  • 8 dl víz (a leves felengedéséhez)

A leves főzés lépései
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón vagy lereszeljük aprólyukú reszelőn.
  • A sertéscombot (vagy az oldalast, dagadót)) megmossuk és 2-3 centis kockákra felaprítjuk.
  • Olajon (vagy zsíron) a hagymát megpirítjuk.
  • Amikor a hagyma üvegessé vált, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát (és a borsot). S jól átkeverjük, hogy megpiruljanak.
    Majd ugyan ezt megtesszük a fokhagymával is.
  • Ezután hozzáadjuk a hagymához a felkockázott sertéshúst, és visszatéve a tűzhelyre fehérre pirítjuk a húst is.
    (Közben egy kis levelet is engedni fog magából, hogy a fokhagyma és a paprika nem fog megégni.)
  • Amikor a sertéshús kezd megpirulni, annyi vizet adunk a levesalaphoz, hogy az jól ellepje.
    Majd hozzáadjuk a sót, a tárkonyt, s az egészet puhára főzzük bő egy óra alatt.
  • Míg fő a hús, a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert megpucoljuk, s ugyancsak felkockázzuk.
  • Miután a hús legalább fél órát főtt, s már kezd puhulni, hozzáadjuk az időközben feldarabolt sárgarépát, fehérrépát és a zellert is.
  • Amikor a sertéshús megfőtt, hozzáadjuk a leveshez a tejszínt, s még annyi vizet, hogy egy híg levest kapjunk.
    Szükség esetén sóval, borssal utána ízesítjük a tárkonyos sertésragulevest.

Tippek és tanácsok a tárkonyos sertésraguleves elkészítéséhez

A tárkonyos sertésraguleves elkészíthetjük sertéscombból, dagadóból vagy oldalasból, esetleg csont nélküli karajból is.

A zsírosabb sertéshúsokat, mint a tarja, a hasalja vagy a dagadó inkább hagyjuk meg zsírosabb sertéshúsos ételekhez.

Ha egy picit különlegesebb ízvilágot szeretnénk adni a tárkonyos sertésragulevesnek, a sárgarépa és a fehérrépa mellé beletehetünk kevés zöldbabot vagy zöldborsót is.

 

 

Tipp1: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk egy kevés Erős Pistát, Piros Aranyat, chilit vagy Cayenne borsot.

 

 

Tipp3: Ha szoktunk alaplével főzni, érdemes a leves felöntéséhez alaplevet használni, elsősorban húsleves alaplevet.

Ha nem szoktunk alaplével dolgozni, a felöntő vizet előzőleg felforralhatjuk 2 leveskockát beletéve. Vagy ha van otthon fél liter maradék húsleves lénk, azt is felhígíthatjuk kétszeres mennyiségűre, egyet forralva rajta.

Fontos: Arra figyeljünk, hogy a tejszínt csak a végén tegyük bele a sertésragulevesbe, mert a tejszín eléggé savas karakterű, amitől a hús nehezebben tud megpuhulni.

Inkább kóstoljuk meg a sertéshúst a tejszín hozzáadása előtt, hogy tényleg puha-e. S ha kell, főzzük tovább a húst 10-15 perccel, minthogy a a levesben a hús rágós legyen.

Ha nem elég tartalmas számunkra a tárkonyos sertésraguleves, vagy szeretjük a levesbetéteket, tehetünk hozzá levesgyöngyöt vagy krutont (pirított kenyérkockát). Vagy főzhetünk bele nokedlit, csipetkét, kiskockát, csigatésztát, eperlevelet vagy gyufatésztát is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tárkonyos sertésragulevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a tárkonyos sertésraguleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése