Ízletes karalábéleves recept vöröshagymával, sárgarépával, fehérrépával, petrezselyemmel, kevés cukorral, az elkészítés részletes leírásával.
Melynek a megítélése sokat változott, mióta idehaza is lehet kapni a zöld héjú, édes és lágyabb karakterű karalábét a keserű (lila héjú) változat mellett.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a karalábélevest. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Karalábéleves recept
Eszközök
- 2 literes lábos
- serpenyő a rántás elkészítéséhez
A leves hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma
- 25-30 dkg karalábé
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet kókuszzsír is)
- 1 evőkanál cukor
- 1 liter víz
- 1 evőkanál só (csapott)
- 1 kiskanál majoránna
- 1 kiskanál oregánó
A leves főzés lépései
- A vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk,
- A karalábét , a sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, centis kockákra vágjuk fel.
- A fazékba beleöntjük az olajat, s mellé tesszük a felaprított hagymát.Közepes lángon, kevés vizet hozzátéve megdinszteljük a hagymát.
- Amikor a hagyma üvegessé kezd válni, hozzáadjuk a megpucolt és felkockázott zöldségeket.Sózzuk, borsozzuk, cukrot szórunk rá, s pár percig folyamatos kevergetés mellett kicsit megpirítjuk a zöldségeket.
- Eztán hozzáöntünk a zöldségekhez 1 dl vizet, megszórunk kevés petrezselyemmel, oregánóval és/vagy majoránnával, és fedő alatt negyed óráig pároljuk.
- Ezután a zöldségeket felöntjük vízzel, hozzáadjuk a zöldfűszereket.Felforraljuk, s kis lángon addig főzzük, míg meg nem puhulnak a zöldségek.
- Amikor a zöldségek megfőttek, tésztával, csipetkével vagy grízgaluskával tehetjük teltebbé a levest.
Tippek s tanácsok a karalábéleves elkészítéséhez
A karalábé leves alapja a finom, zsenge, zöld héjú karalábé.
Ha a piacon kapunk lila karalábét, arról jó ha tudjuk, hogy ugyan abból is el lehet készíteni a karalábé levest, de a végeredmény nagyon más lesz.
Mert a lila héjú karalábé kesernyés ízű, s sokkal keményebb, mint a zöld változat. A lila héjú karalábé kifejezetten húsleves receptekhez való, s nem zöldség levesekbe.
A receptben szereplő zöldfűszerek helyett vagy mellett, használhatunk még tárkonyt, kaprot, lestyánt vagy akár zellerzöldet is.
Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a karalábélevesbe, a sárgarépa és a fehérrépa mellé vagy helyett tehetünk bele paszternákot is.
Amit mér érdemes tudni a karalábélevesről, hogy hasonlóan a többi zöldségleveshez, ízletesebbé tehető, ha zöldség alaplével vagy csirke alaplével készül.
Ha nem szoktunk alaplével főzni, az is egy lehetőség, hogy a levesbe beledobunk egy leveskockát (csirkéset vagy zöldségeset)
Ha szeretnénk kicsit savanykásabb ízvilágot a karalábélevesnek, a tálalás után beletehetünk egy-két kiskanál tejfölt is.
A leves azért készül arányaiban ilyen sok vízzel, hogy bele lehessen főzni tésztát. Ami lehet kiskocka, cérnametélt, eperlevél, csigatészta.
De tehetünk a levesbe grízgaluskát, nokedlit, csipetkét, májgombócot, krumpligombócot vagy akár levesgyöngyöt is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a karalábélevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.