Ízletes karalábéleves

Ízletes karalábéleves recept vöröshagymával, sárgarépával, fehérrépával, petrezselyemmel, kevés cukorral, az elkészítés részletes leírásával.

Melynek a megítélése sokat változott, mióta idehaza is lehet kapni a zöld héjú, édes és lágyabb karakterű karalábét a keserű (lila héjú) változat mellett.

 

 

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a karalábélevest. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

karalábéleves

Karalábéleves recept

A megpucolt hagymát kockára vágjuk, kevés olajon megpirítjuk.
A megpucolt és felkockázott zöldségeket a pirított hagymához adjuk, sózzuk, borsozzuk, cukrot szórunk rá és pirítjuk pár percig.
Eztán felöntjük 1 dl vízzel, megszórunk kevés petrezselyemmel, oregánóval és/vagy majoránnával, és fedő alatt negyed óráig pároljuk.
Ezután a zöldségeket felöntjük vízzel, felforraljuk, s kis lángon addig főzzük, míg meg nem puhulnak.
Amikor a zöldségek megfőttek, tésztával, csipetkével vagy grízgaluskával tehetjük teltebbé a levest.
A karalábéleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 35 perc
Összes idő 55 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • serpenyő a rántás elkészítéséhez

A leves hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 25-30 dkg karalábé
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet kókuszzsír is)
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 liter víz
  • 1 evőkanál (csapott)
  • 1 kiskanál majoránna
  • 1 kiskanál oregánó

A leves főzés lépései
 

  • A vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk,
  • A karalábét , a sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, centis kockákra vágjuk fel.
  • A fazékba beleöntjük az olajat, s mellé tesszük a felaprított hagymát.
    Közepes lángon, kevés vizet hozzátéve megdinszteljük a hagymát.
  • Amikor a hagyma üvegessé kezd válni, hozzáadjuk a megpucolt és felkockázott zöldségeket.
    Sózzuk, borsozzuk, cukrot szórunk rá, s pár percig folyamatos kevergetés mellett kicsit megpirítjuk a zöldségeket.
  • Eztán hozzáöntünk a zöldségekhez 1 dl vizet, megszórunk kevés petrezselyemmel, oregánóval és/vagy majoránnával, és fedő alatt negyed óráig pároljuk.
  • Ezután a zöldségeket felöntjük vízzel, hozzáadjuk a zöldfűszereket.
    Felforraljuk, s kis lángon addig főzzük, míg meg nem puhulnak a zöldségek.
  • Amikor a zöldségek megfőttek, tésztával, csipetkével vagy grízgaluskával tehetjük teltebbé a levest.

Tippek s tanácsok a karalábéleves elkészítéséhez

A karalábé leves alapja a finom, zsenge, zöld héjú karalábé.

Ha a piacon kapunk lila karalábét, arról jó ha tudjuk, hogy ugyan abból is el lehet készíteni a karalábé levest, de a végeredmény nagyon más lesz.

Mert a lila héjú karalábé kesernyés ízű, s sokkal keményebb, mint a zöld változat. A lila héjú karalábé kifejezetten húsleves receptekhez való, s nem zöldség levesekbe.

 

 

A receptben szereplő zöldfűszerek helyett vagy mellett, használhatunk még tárkonyt, kaprot, lestyánt vagy akár zellerzöldet is.

Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a karalábélevesbe, a sárgarépa és a fehérrépa mellé vagy helyett tehetünk bele paszternákot is.

Amit mér érdemes tudni a karalábélevesről, hogy hasonlóan a többi zöldségleveshez, ízletesebbé tehető, ha zöldség alaplével vagy csirke alaplével készül.

Ha nem szoktunk alaplével főzni, az is egy lehetőség, hogy a levesbe beledobunk egy leveskockát (csirkéset vagy zöldségeset)

 

 

Ha szeretnénk kicsit savanykásabb ízvilágot a karalábélevesnek, a tálalás után beletehetünk egy-két kiskanál tejfölt is.

A leves azért készül arányaiban ilyen sok vízzel, hogy bele lehessen főzni tésztát. Ami lehet kiskocka, cérnametélt, eperlevél, csigatészta.

De tehetünk a levesbe grízgaluskát, nokedlit, csipetkét, májgombócot, krumpligombócot vagy akár levesgyöngyöt is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a karalábélevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a karalábéleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése