Karfiolleves

A karfiolleves receptje karalábéval, zellerrel, sárgarépával, fehérrépával, petrezselyemmel az elkészítés részletes leírásával.

Elkészíteni nem nehéz, csupán pár apró dologra érdemes odafigyelni, mert a benne lévő zöldségek nem ugyan annyi idő alatt főnek meg.

 

 

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a karfiollevest. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

karfiolleves

Karfiolleves recept

A zöldségeket, a karalábét, a zellergumót, megpucoljuk, s kisebb kockákra vágjuk fel.
A karfiolt is megmossuk, kisebb rózsákra szedjük szét.
A karfiolon kívül a többi felaprított összetevőt olajon megfuttatjuk, miközben sózzuk, borsozzuk, s zöldfűszerrel ízesítjük.
Amikor a zöldségek kicsit megpirultak, felöntjük az egészet vízzel, s hozzáadjuk a zellerzöldet és a petrezselymet is.
10-15 perc főzés után a karfiolt is hozzá tesszük a leveshez, s további 10 perc alatt alatt készre főzzük az egészet.
Amikor a karfiolleves elkészült, a petrezselymet és a zellerzöldet eltávolítjuk.
A levest tejföllel, apróra vágott metélőhagymával vagy petrezselyemmel tálaljuk.
A karfiolleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 25 perc
Összes idő 35 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos

A leves hozzávalói
  

  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 félbevágott karalábé
  • 1 negyed zellergumó
  • 1 fej karfiol (nagyobb)
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet olívaolaj is)
  • morzsolt majoránna (ízlés szerint)
  • kakukkfű (ízlés szerint)
  • 1 kiskanál
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • 7-8 dl víz (a leves felöntéséhez)
  • 1 szál zellerzöld (elhagyható)
  • 1 csokor petrezselyemzöld

A tálaláshoz

  • 1-2 dl tejföl (felkeverve)
  • snidling (apróra összevágva)
  • friss petrezselyem (apróra összevágva)

A leves főzés lépései
 

  • A sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, és karikára vágjuk.
    A karalábét és zellert is megpucoljuk, fél centis kockákra vágjuk.
  • A karfiolt megmossuk, és kisebb rózsákra szedjük.
  • A sárgarépát, a fehérrépát, a karalábét és a zellert lábasba tesszük, meglocsoljuk az olajjal, megszórjuk a zöld fűszerekkel, sóval, borssal.
    Közepes lángon kicsit megpirítjuk őket.
  • Amikor a zöldségek megpirultak, levesszük a tűzről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát.
    Jól átkeverjük, hogy a paprika is egy picit megpiruljon.
  • Hozzá tesszünk annyi vizet, hogy jól ellepje, illetve a megmosott zellerzöldet és a petrezselyemzöldet is.
    Visszatesszük a lábost a tűzhelyre, s 5-10 percig hagyjuk, hogy a zöldségek megpuhuljanak.
  • Amikor a zöldségek kezdenek megpuhulni, újabb adag vizet adunk a leveshez, valamint az apró rózsákra szétszedett karfiolt.
    További 8-10 percig tovább főzzük a leves, hogy az összes alkotóeleme rendesen megfőljön.
  • Amikor a karfiolleves elkészült, a petrezselyemzöldet és a zellerzöldet kivesszük a levesből.
    (Aki szereti nyugodtan beleapríthatja a levesbe, de nem mindenki szereti.)
  • Tejföllel, frissen vágott snidlinggel vagy petrezselyemmel a tetején tálaljuk.

Tippek és tanácsok a karfiolleves elkészítéséhez

Ahhoz, hogy igazán finom karfiollevest készítsünk, érdemes mindenképpen friss karfiolt használni. Aminek legfontosabb ismertető jele, hogy a rózsái tiszta fehérek. Ha már sárgul, az már nem az igazi.

Előfordulhat az, hogy a karfiol rózsáin apró barna pöttyök jelennek meg. Azokat mindenképp vágjuk ki, mert az keserű.

A karfiollevesnek egyébként többféle változata van. A fenti receptben a karfiol kerül előtérbe, annak a mennyisége határozza meg a leves jellegét.

 

 

Sokan szeretik a tejfölös karfiolleves, illetve a zöldséges karfiollevest, amiben arányaiban több zöldség kerül.

S a tejfölös karfiollevesről se feledkezzünk el, amiben a hozzá adott nagyobb mennyiségű tejföltől az egész levesnek lesz egy kellemesen savanykás íze.

Ha még intenzívebb karfiol ízre vágyunk, próbáljuk ki a karfiolkrémlevest, melynek receptjében a karfiol mellett csak hagyma és krumpli szerepel, más zöldség nem.

Karfiolleves változatok

Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a karfiollevesbe, a sárgarépa és a fehérrépa mellé vagy helyett tehetünk bele paszternákot is.

 

 

Ugyan ebben a receptben nem szerepel a hagymás, fokhagymás alap, de bátran azzal is elkészíthetjük a karfiollevest. A zöldségek megpirítása előtt egy kis fej apróra vágott hagymát és egy gerezd fokhagymát nyugodtan megpiríthatunk az olajban.

A leves még finomabb lesz, ha a zöldségek megfőzéséhez zöldség alaplét használunk. Vagy kétszeresére felhígított maradék zöldségleves levét, mert abban kevésbé főnek ki az ízek a zöldségekből.

Ha nincs otthon maradék levesünk, s szoktunk leveskockát használni a főzéshez, nyugodtan tehetünk a levesbe 1-2 zöldségleves kockát is, attól is finomabb lesz ez a leves.

Amire viszont érdemes lehet odafigyelni, hogy a karfiol rózsája picit kesernyés ízű, amit nem mindenki szeret. Ezért érdemes lehet külön foglalkozni a karfiol előfőzésével.

  1. Ilyen esetben is a zöldségekkel együtt kisebb rózsákra szedjük a karfiolt, de nem tesszük be a főzőlébe a zöldségek mellé, hanem a karfiolt külön kezdjük el megfőzni egy kis fazékban.
  2. Pár perc után a karfiolt kiszedjük a vízből, s csak a megpuhuló zöldségek mellé kerül bele a levesbe.epe

Ha pedig szeretnénk kicsit gazdagabb karfiollevest, főzhetünk bele egy kisebb krumplit, egy kis adag grízgaluskát vagy nokedlit, esetleg eperlevelet.

Arra figyeljünk, hogy a krumpli belefőzésekor tegyünk a levesbe extrán sót, míg a grízgaluska és a nokedli viszonylag sok folyadékot szív magába, ami miatt a leveshez extra mennyiségű víz és só is kell.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a karfiollevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a karfiolleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése