A karfiolleves receptje karalábéval, zellerrel, sárgarépával, fehérrépával, petrezselyemmel az elkészítés részletes leírásával.
Elkészíteni nem nehéz, csupán pár apró dologra érdemes odafigyelni, mert a benne lévő zöldségek nem ugyan annyi idő alatt főnek meg.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a karfiollevest. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Karfiolleves recept
Eszközök
- 2 literes lábos
A leves hozzávalói
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 félbevágott karalábé
- 1 negyed zellergumó
- 1 fej karfiol (nagyobb)
- 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet olívaolaj is)
- morzsolt majoránna (ízlés szerint)
- kakukkfű (ízlés szerint)
- 1 kiskanál só
- 1 csipet őrölt fekete bors
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- 7-8 dl víz (a leves felöntéséhez)
- 1 szál zellerzöld (elhagyható)
- 1 csokor petrezselyemzöld
A tálaláshoz
- 1-2 dl tejföl (felkeverve)
- snidling (apróra összevágva)
- friss petrezselyem (apróra összevágva)
A leves főzés lépései
- A sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, és karikára vágjuk.A karalábét és zellert is megpucoljuk, fél centis kockákra vágjuk.
- A karfiolt megmossuk, és kisebb rózsákra szedjük.
- A sárgarépát, a fehérrépát, a karalábét és a zellert lábasba tesszük, meglocsoljuk az olajjal, megszórjuk a zöld fűszerekkel, sóval, borssal. Közepes lángon kicsit megpirítjuk őket.
- Amikor a zöldségek megpirultak, levesszük a tűzről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Jól átkeverjük, hogy a paprika is egy picit megpiruljon.
- Amikor a zöldségek kezdenek megpuhulni, újabb adag vizet adunk a leveshez, valamint az apró rózsákra szétszedett karfiolt.További 8-10 percig tovább főzzük a leves, hogy az összes alkotóeleme rendesen megfőljön.
- Amikor a karfiolleves elkészült, a petrezselyemzöldet és a zellerzöldet kivesszük a levesből.(Aki szereti nyugodtan beleapríthatja a levesbe, de nem mindenki szereti.)
- Tejföllel, frissen vágott snidlinggel vagy petrezselyemmel a tetején tálaljuk.
Tippek és tanácsok a karfiolleves elkészítéséhez
Ahhoz, hogy igazán finom karfiollevest készítsünk, érdemes mindenképpen friss karfiolt használni. Aminek legfontosabb ismertető jele, hogy a rózsái tiszta fehérek. Ha már sárgul, az már nem az igazi.
Előfordulhat az, hogy a karfiol rózsáin apró barna pöttyök jelennek meg. Azokat mindenképp vágjuk ki, mert az keserű.
A karfiollevesnek egyébként többféle változata van. A fenti receptben a karfiol kerül előtérbe, annak a mennyisége határozza meg a leves jellegét.
Sokan szeretik a tejfölös karfiolleves, illetve a zöldséges karfiollevest, amiben arányaiban több zöldség kerül.
S a tejfölös karfiollevesről se feledkezzünk el, amiben a hozzá adott nagyobb mennyiségű tejföltől az egész levesnek lesz egy kellemesen savanykás íze.
Ha még intenzívebb karfiol ízre vágyunk, próbáljuk ki a karfiolkrémlevest, melynek receptjében a karfiol mellett csak hagyma és krumpli szerepel, más zöldség nem.
Karfiolleves változatok
Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a karfiollevesbe, a sárgarépa és a fehérrépa mellé vagy helyett tehetünk bele paszternákot is.
Ugyan ebben a receptben nem szerepel a hagymás, fokhagymás alap, de bátran azzal is elkészíthetjük a karfiollevest. A zöldségek megpirítása előtt egy kis fej apróra vágott hagymát és egy gerezd fokhagymát nyugodtan megpiríthatunk az olajban.
A leves még finomabb lesz, ha a zöldségek megfőzéséhez zöldség alaplét használunk. Vagy kétszeresére felhígított maradék zöldségleves levét, mert abban kevésbé főnek ki az ízek a zöldségekből.
Ha nincs otthon maradék levesünk, s szoktunk leveskockát használni a főzéshez, nyugodtan tehetünk a levesbe 1-2 zöldségleves kockát is, attól is finomabb lesz ez a leves.
Amire viszont érdemes lehet odafigyelni, hogy a karfiol rózsája picit kesernyés ízű, amit nem mindenki szeret. Ezért érdemes lehet külön foglalkozni a karfiol előfőzésével.
- Ilyen esetben is a zöldségekkel együtt kisebb rózsákra szedjük a karfiolt, de nem tesszük be a főzőlébe a zöldségek mellé, hanem a karfiolt külön kezdjük el megfőzni egy kis fazékban.
- Pár perc után a karfiolt kiszedjük a vízből, s csak a megpuhuló zöldségek mellé kerül bele a levesbe.epe
Ha pedig szeretnénk kicsit gazdagabb karfiollevest, főzhetünk bele egy kisebb krumplit, egy kis adag grízgaluskát vagy nokedlit, esetleg eperlevelet.
Arra figyeljünk, hogy a krumpli belefőzésekor tegyünk a levesbe extrán sót, míg a grízgaluska és a nokedli viszonylag sok folyadékot szív magába, ami miatt a leveshez extra mennyiségű víz és só is kell.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a karfiollevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.