Tojásleves

A tojásleves receptje sóval, fűszerpaprikával, fokhagymával, köménymaggal s sok tojásból, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy nagyon könnyen elkészíthető, egyszerű leves minden olyan alkalomra, amikor egy gyors és tartalmas levesre vágyunk.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tojáslevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

tojásleves

Tojásleves recept

A tojásleves elkészítésének titka, hogy elegendően gyorsan mozogjon a fakanál és a habverő a kezünkben.
Első lépésben egy fokhagymás rántást készítünk, melyet jól megszórunk őrölt köménymaggal.
Majd a rántást felöntve egy habverővel folyamatosan kevergetjük a leves, és belecsurgatjuk a felvert tojást.
S a végén a tojást még pár percig főzzük a levesben.
A tojásleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 10 perc
Összes idő 15 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • fokhagymanyomó
  • 2 literes lábos

A leves hozzávalói
  

Fokhagymás rántáshoz

  • 4 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál őrölt köménymag
  • 3 gerezd fokhagyma

A leves felfőzéséhez

  • 1 liter víz
  • 1 kávéskanál (púpozott)
  • 6 darab tojás

A leves főzés lépései
 

  • A tojásokat felütjük.
    Az egyik felét felverjük, a másik felét egészben hagyjuk.
  • A fokhagymát megpucoljuk, és fokhagymanyomón áttörjük.
    (Ha egész köménymagunk van, akkor azt megőröljük.)
  • A lábosba beletesszük az olajat, s hozzáadjuk a lisztet, s kis lángon elkezdjük melegíteni.
  • Amikor a liszt kezd barnulni, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, az áttört fokhagymát és a megőrölt köménymagot.
  • Pár keverés után az egészet felöntjük vízzel, felkapcsoljuk a tűzhelyet, és a leves felforraljuk.
  • A lobogó forró vízbe haberővel kevergetés közben elkezdjük belecsurgatni a felvert tojást.
    Majd kevergetés nélkül hozzáadjuk a tojások másik felét is (egyesével).
  • 2-3 percig hagyjuk a levest tovább főni (lobogni), hogy a tojások rendesen megfőjenek.

Tippek és tanácsok a tojásleves elkészítéséhez

Ha nem szeretjük nagyon a köménymag erőteljes ízét, nyugodtan megcsinálhatjuk a tojáslevest kevesebb köménymaggal vagy édeskömény magjával is (annak az íze nem annyira intenzív).

Ha viszont szeretjük a köménymag ízét, akkor az egész köménymagot is tehetünk a rántásra, s ott pattogzik ki a köménymag. Ennek egy hátránya lesz, hogy az egész köménymagok ott fognak úszkálni a levesben (amit nem mindenki szeret).

Ha nem szeretjük a túl fokhagymás leveseket, tehetünk a rántásba kevesebb fokhagymát is.

 

 

Ha ízletesebb levest szeretnénk, a rántást felönthetjük húsleves alaplével vagy marha alaplével is. De ha nincs otthon alaplénk, az sem gond. Beletehetünk a levesbe két húsleveskockát is, úgy is finom lesz.

Ha nem szeretjük a levesben úszkáló nagyobb tojásdarabokat, az összes tojást hozzá tehetjük csurgatásos módszerrel.

S végül ha szeretjük, tálalásnál tehetünk a levesbe krutont (pirított kenyérkockát) vagy levesgyöngyöt is, amitől a leves tartalmasabb lesz.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tojáslevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

 

 

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a tojásleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése