Tejszínes-tárkonyos csirkeraguleves

Tejszínes-tárkonyos csirkeraguleves recept sárgarépával, zellerrel, hagymával és fokhagymával, az elkészítés részletes leírásával.

Egy könnyen elkészíthető s mégis laktató leves csirkemellből vagy csirkecombból. Mely önmagában is elegendő lehet egy finom vacsorához.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tejszínes-tárkonyos csirkeragulevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

tejszínes-tárkonyos csirkeragu leves

Tejszínes-tárkonyos csirkeraguleves recept

A tejszínes-tárkonyos csirkeraguleveshez a zöldségeket és a húst megmossuk, a zöldségeket megpucoljuk, s centis kockákra vágjuk.
A megtisztított hagymát vajon megpirítjuk, kevés sót adva hozzá.
Amikor a hagyma megpirult, a fazekat lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát.
Párat keverünk az egészen, majd hozzáadjuk a felaprított csirkehúst is. Visszatéve a fazekat a tűzhelyre, folyamatos keverés mellett a húst is megpirítjuk.
Végül a fazékba a zöldségeket is beletesszük, s azokat is megpirítjuk kicsit.
Amikor az egész megpirult, hozzáadjuk a fűszereket, s annyi vizet, hogy az egészet ellepje. Lassú tűzön az egészet megfőzzük bő fél óra alatt.
Amikor a csirkehús és a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a leveshez a főzőtejszínt, s felengedjük a maradék vízzel.
A tejszínes-tárkonyos csirkeraguleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 40 perc
Összes idő 55 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • fokhagymanyomó vagy reszelő

A leves hozzávalói
  

  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 20-30 dkg csirkemell (vagy filézett csirkecomb)
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • ½ fej zeller
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • ½ liter víz
  • 1 evőkanál
  • őrölt fekete bors (elhagyható)
  • 3 dl főzőtejszín (20 %-os)
  • 8 dl víz (a leves felengedéséhez)

A leves főzés lépései
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón vagy lereszeljük aprólyukú reszelőn.
  • A csirkemellet (vagy a csirkecombot) megmossuk és 2-3 centis kockákra felaprítjuk.
  • A sárgarépát, a fehérrépát és a zellert megpucoljuk, s centis kockára felvágjuk.
  • Vajat a fazékban megolvasszuk, hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, s elkezdjük megpirítani.
  • Amikor a hagyma üvegessé vált, hozzáadjuk a hagymához a felkockázott csirkehúst, és fehérre pirítjuk a húst is.
  • Amikor a csirkehús kezd megpirulni, az egészhez hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát, fehérrépát és a zellert, s azokat is megpirítjuk kicsit.
  • Amikor a zöldségek is kezdenek megpirulni, a fazekat lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a fokhagymát, fűszerpaprikát (és a borsot).
    S jól átkeverjük az egészet, hogy megpiruljanak.
  • Ezután annyi vizet adunk a levesalaphoz, hogy az jól ellepje.
    Visszatesszük a fazekat a tűzhelyre, a maradék sót és tárkonyt hozzáadjuk, s az egészet puhára főzzük.
  • Amikor a csirkehús megfőtt, hozzáadjuk a leveshez a tejszínt, s még annyi vizet, hogy egy híg levest kapjunk.
    A levesen egy nagyot keverünk, felforraljuk, hogy az ízek összeérjenek.
  • Szükség esetén sóval, borssal utána ízesítünk.

Tippek és tanácsok a tejszínes-tárkonyos csirkeraguleves elkészítéséhez

A tejszínes-tárkonyos csirkeraguleves akár csirkemellből, akár filézett csirkecombból elkészíthető. A csirkemell egyszerűen felkockázható, de a csirkecombból mindenképp vágjuk ki az ínakat.

A másik fontos gondolat, hogy a fenti receptet el lehet készíteni akár zsírral vagy olajjal is, de tejszín ízéhez a vaj sokkal jobban passzol.

Ha egy picit különlegesebb ízvilágot szeretnénk adni a tejszínes-tárkonyos csirkeragulevesnek, a sárgarépa és a fehérrépa mellé tehetünk kevés zöldbabot vagy zöldborsót is a levesbe.

 

 

Tipp1: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a vajhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk egy kevés Erős Pistát, Piros Aranyat, chilit vagy Cayenne borsot.

 

 

Tipp3: Ha szoktunk alaplével főzni, érdemes a leves felöntéséhez alaplevet használni, elsősorban húsleves alaplevet.

Ha nem szoktunk alaplével dolgozni, a felöntő vízben előzőleg felforralhatjuk 2 leveskockát beletéve. Vagy ha van otthon fél liter maradék húsleves lénk, azt is felhígíthatjuk kétszeresre, s egyet forralva rajta azt is hozzáadhatjuk a leveshez.

Fontos: Arra figyeljünk, hogy a tejszínt csak a végén tegyük bele a csirkeragulevesbe, mert a tejszín eléggé savas karakterű, amitől a hús nehezebben tud megpuhulni.

Sőt, ha szeretjük a savanykás ízvilágú leveseket, egy fél citrom levét is hozzáadhatjuk az utolsó forralás előtt..

Ha nem elég tartalmas számunkra a tejszínes-tárkonyos csirkeraguleves, vagy szeretjük a levesbetéteket, tehetünk hozzá levesgyöngyöt vagy krutont (pirított kenyérkockát). Vagy főzhetünk bele nokedlit vagy csipetkét, kiskockát, csigatésztát, eperlevelet vagy gyufatésztát is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tejszínes-tárkonyos csirkeragulevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a tejszínes-tárkonyos csirkeraguleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése