Fokhagymaleves

Fokhagymaleves receptje húsleves alappal, fokhagymával, rántással, kevés kifőtt tésztával, az elkészítés részletes leírásával.

Elkészíteni egyszerű, s a fokhagyma erős antibiotikus hatása miatt a téli időszakban jót tesz a meghűléses panaszok esetén, illetve azok megelőzésére.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a fokhagymalevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

fokhagymaleves

Fokhagymaleves recept

A fokhagymaleves elkészítéséhez előszőr a lisztet lepirítjuk egy kis zsíron vagy olajon.
Majd hozzátesszük a fokhagymát, és paprikát, megpirítjuk azt is, majd az egészet felengedjük sok vízzel.
Leveskockát adunk hozzá, felfőzzük. Krutonnal, levesgyönggyel, vagy valamilyen belefőzött tésztával tálaljuk.
A fokhagymaleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 20 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A leves hozzávalói
  

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika

A leves felfőzéséhez:

  • 1 liter víz
  • 2 húsleveskocka

A leves főzés lépései
 

  • A fokhagymát megpucoljuk, s fokhagymanyomón áttörjük.
  • Az olajon a lisztet megpirítjuk.
  • Amikor a liszt kezd pirulni (barnulni), hozzáadjuk a fokhagymát és a pirospaprikát.
  • Pár keverés után az egészet felengedjük vízzel.
  • A felengedett rántáshoz hozzáteszünk 2 leveskockát, picit megsózzuk és felforraljuk.
  • A felforrt leves önmagában is tálalható levesgyönggyel, krutonnal.
    Vagy az elkészült levesbe belefőzhetünk valamilyen tésztát, krumpligombócot esetleg csipetkét.

Tippek és tanácsok a fokhagymaleves elkészítéséhez

A fokhagyma leves elkészítésének két kulcspontja van.

Az egyik maga a fokhagymás rántás, aminél a megpirult paprika és fokhagyma időben való lehűtése kulcsfontosságú.

Ha a fokhagyma vagy a paprika odakap, érdemes az egészet elölről kezdeni, mert az égett paprika illetve az égett fokhagyma keserű.

 

 

Érdemes a rántás elkészítését úgy elkezdeni, hogy a kezünk ügyében legyen a felöntéshez az víz.

A második kulcspont levesbetét. Amit el lehet intézni levesgyönggyel, krutonnal vagy pirítóssal is.

De belefőzhetünk kevés apró kockát, csipetkét, csigatésztát, cérnametéltet, gyufatésztát vagy eperlevelet is, hogy picit tartalmasabb legyen a fokhagymaleves.

De szaggathatunk bele kevés nokedlit, vagy akár még gríznokedli is szóba jöhet.

 

 

(Maga a leves íze nem fog érdemben megváltozni attól, hogy pár perccel tovább főzünk benne valamilyen tésztát.)

Ha nem lelkesedünk annyira a tésztás levesekért, akár egy tucat pingponglabda méretű krumpligombócot is főzhetünk bele.

Ha szoktunk alaplét használni a főzéshez, vagy van maradék levesünk, nyugodtan megfőzhetjük a leves avval is.

Ha egy leves megmaradt levét használunk fel, azt hígítsuk fel kétszeresére, hogy a levesben ne a leves íze domináljon, hanem a fokhagymáé és a főtt tésztáé.

Az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást. A fokhagymaleveshez a legjobb választás a többféle húsból készült húsleves vagy a marhahúsleves alaplé.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a fokhagymalevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a fokhagymaleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése