Fokhagymaleves receptje húsleves alappal, fokhagymával, rántással, kevés kifőtt tésztával, az elkészítés részletes leírásával.
Elkészíteni egyszerű, s a fokhagyma erős antibiotikus hatása miatt a téli időszakban jót tesz a meghűléses panaszok esetén, illetve azok megelőzésére.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a fokhagymalevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Fokhagymaleves recept
Eszközök
- 2 literes fazék
A leves hozzávalói
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
- 2 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
A leves felfőzéséhez:
- 1 liter víz
- 2 húsleveskocka
A leves főzés lépései
- A fokhagymát megpucoljuk, s fokhagymanyomón áttörjük.
- Az olajon a lisztet megpirítjuk.
- Amikor a liszt kezd pirulni (barnulni), hozzáadjuk a fokhagymát és a pirospaprikát.
- Pár keverés után az egészet felengedjük vízzel.
- A felengedett rántáshoz hozzáteszünk 2 leveskockát, picit megsózzuk és felforraljuk.
- A felforrt leves önmagában is tálalható levesgyönggyel, krutonnal.Vagy az elkészült levesbe belefőzhetünk valamilyen tésztát, krumpligombócot esetleg csipetkét.
Tippek és tanácsok a fokhagymaleves elkészítéséhez
A fokhagyma leves elkészítésének két kulcspontja van.
Az egyik maga a fokhagymás rántás, aminél a megpirult paprika és fokhagyma időben való lehűtése kulcsfontosságú.
Ha a fokhagyma vagy a paprika odakap, érdemes az egészet elölről kezdeni, mert az égett paprika illetve az égett fokhagyma keserű.
Érdemes a rántás elkészítését úgy elkezdeni, hogy a kezünk ügyében legyen a felöntéshez az víz.
A második kulcspont levesbetét. Amit el lehet intézni levesgyönggyel, krutonnal vagy pirítóssal is.
De belefőzhetünk kevés apró kockát, csipetkét, csigatésztát, cérnametéltet, gyufatésztát vagy eperlevelet is, hogy picit tartalmasabb legyen a fokhagymaleves.
De szaggathatunk bele kevés nokedlit, vagy akár még gríznokedli is szóba jöhet.
(Maga a leves íze nem fog érdemben megváltozni attól, hogy pár perccel tovább főzünk benne valamilyen tésztát.)
Ha nem lelkesedünk annyira a tésztás levesekért, akár egy tucat pingponglabda méretű krumpligombócot is főzhetünk bele.
Ha szoktunk alaplét használni a főzéshez, vagy van maradék levesünk, nyugodtan megfőzhetjük a leves avval is.
Ha egy leves megmaradt levét használunk fel, azt hígítsuk fel kétszeresére, hogy a levesben ne a leves íze domináljon, hanem a fokhagymáé és a főtt tésztáé.
Az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást. A fokhagymaleveshez a legjobb választás a többféle húsból készült húsleves vagy a marhahúsleves alaplé.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a fokhagymalevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.