Marokkói vöröslencseleves

Marokkói vöröslencseleves receptje zöldségekkel, korianderrel, gyömbérrel, római köménnyel, az elkészítés részletes leírásával.

Ízvilága a többféle fűszer miatt különleges, idehaza nem mondható szokványosnak, de annyira nem sokkoló, mint egy igazán fűszeres (esetleg csípős) indiai vagy távolkeleti vöröslencseleves.

 

 

Ehhez megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a marokkói lencselevest. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

marokkói vöröslencse leves

Marokkói vöröslencseleves recept

Marokkó vöröslencseleves elkészítéséhez a lencsét alaposan átmossuk.
A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, a hagymát apróra felvágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón vagy lereszeljük.
A sárgarépát, a paprikát és a paradicsomot megmossuk, és azokat is apróra felvágjuk.
Megolvasztott vajon megpirítjuk a hagymát, a kaliforniai paprikát és a zúzott fokhagymát.
Amikor megpirultak, hozzátesszük a paradicsomot és a sárgarépát, s keverünk az egészen egyet.
Majd hozzáadjuk a lencsét, a felaprított gyömbért, a római köményt, Cayanne borsot, a koriandert és a sót.
Felengedjük egy nagy adag húsos alaplével, s bő negyed óráig főzzük.
Amikor a répa és a lencse is megpuhult, az egészet botmixerrel pépestjük, ha kell, utána sózunk, tetejét petrezselyemmel díszítjük.
A marokkói vöröslencseleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 19 perc
Összes idő 34 perc
Fogás Egyszerű levesek, krémlevesek, zöldséglevesek
Konyha Mediterrán
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 3 literes fazék
  • fokhagymanyomó vagy reszelő
  • Botmixer

A leves hozzávalói
  

  • 20 dkg vöröslencse
  • 2 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 darab Kaliforniai paprika
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 darab paradicsom
  • 1,2 liter húsleves alaplé
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1-2 csipet Cayen bors (elhagyható)
  • 1 csipet koriander
  • 1 evőkanál
  • 1 csokor petrezselyemzöld (díszítésnek)

A leves főzés lépései
 

  • A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk (úgy, ahogy a vöröslencse főzésénél szó volt róla).
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • Megmossuk a kaliforniai paprikát és a paradicsomot. Majd felkockázzuk őket
  • Megtisztítjuk és vékony karikára vágjuk a sárgarépát.

A vöröslencseleves elkészítése

  • A fazékban közepes lángon megolvasszuk a vajat
  • Hozzáadjuk a feldarabolt hagymát, a paprikát és az áttört fokhagymát.
    Lassú tűzön 2-3 percig kevergetjük, hogy megpiruljon.
  • Amikor a vöröshagyma üvegesedni kezd, hozzáadjuk a sárgarépát és a paradicsomot, hogy azok is egy kicsit megpiruljanak.
  • Majd hozzáadjuk a gyömbért, a római köményt, Cayanne borsot, a koriandert és a sót.
  • Ezután hozzáadjuk a megtisztított lencsét, és a húsleves alaplét.
    S az egészet felforraljuk.
  • A forrás megindulása után takarékra vesszük a tűzhelyet, s tovább fűzzük, míg a lencse meg nem puhul. (Kb. 15-20 perc)
  • Amikor a lencse megfőtt, botmixerrel az egészet átturmixoljuk.
  • Ha szükséges, ízesítsük utána.
    A leves tetejére a tálaláskor kevés apróra vágott petrezselyemzöldet tehetünk.

Tippek és tanácsok a marokkói vöröslencseleves elkészítéséhez

A marokkói vöröslencseleves egy laktató és nagyon egyszerű leves, mely az év bármely szakaszában hasznunkra lehet, ha valami gyors és finom levest szeretnénk elkészíteni.

Fontos megemlíteni, hogy a Cayenne bors nagyon erős. Ha nem szeretjük csípős ízeket, ne tegyük bele a levesbe.

Ha nem ismerjük a Cayenne borsot (illetve a chilit), legyünk óvatosak, s inkább egy csipetet tegyünk bele előszörre.

 

 

Ha vegetáriánus ételeket részesítjük előnyben, akkor használhatunk zöldséges alaplét vagy vizet is a leves elkészítéséhez. Vagy kipróbálhatjuk a zöldséges vöröslencselevest, mint nagyszerű vegetáriánus alternatívát.

Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan felforralhatunk bő 1 liter vizet, s belefőzhetnünk 2 leveskockát. Avval is finom lesz a leves.

Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka)  némileg befolyásolni fogja a vöröslencseleve ízét. De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást.

Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

 

 

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a marokkói vöröslencseleveshez egy hegyes erős paprikát is, vagy némi csípős paprikakrémet.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a marokkói vöröslencselevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket, vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a marokkói vöröslencseleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése