Marokkói vöröslencseleves receptje zöldségekkel, korianderrel, gyömbérrel, római köménnyel, az elkészítés részletes leírásával.
Ízvilága a többféle fűszer miatt különleges, idehaza nem mondható szokványosnak, de annyira nem sokkoló, mint egy igazán fűszeres (esetleg csípős) indiai vagy távolkeleti vöröslencseleves.
Ehhez megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a marokkói lencselevest. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Marokkói vöröslencseleves recept
Eszközök
- 3 literes fazék
- fokhagymanyomó vagy reszelő
- Botmixer
A leves hozzávalói
- 20 dkg vöröslencse
- 2 dkg vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 darab Kaliforniai paprika
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 darab paradicsom
- 1,2 liter húsleves alaplé
- 1 teáskanál gyömbér
- 1 teáskanál római kömény
- 1-2 csipet Cayen bors (elhagyható)
- 1 csipet koriander
- 1 evőkanál só
- 1 csokor petrezselyemzöld (díszítésnek)
A leves főzés lépései
- A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk (úgy, ahogy a vöröslencse főzésénél szó volt róla).
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- Megmossuk a kaliforniai paprikát és a paradicsomot. Majd felkockázzuk őket
- Megtisztítjuk és vékony karikára vágjuk a sárgarépát.
A vöröslencseleves elkészítése
- A fazékban közepes lángon megolvasszuk a vajat
- Hozzáadjuk a feldarabolt hagymát, a paprikát és az áttört fokhagymát.Lassú tűzön 2-3 percig kevergetjük, hogy megpiruljon.
- Amikor a vöröshagyma üvegesedni kezd, hozzáadjuk a sárgarépát és a paradicsomot, hogy azok is egy kicsit megpiruljanak.
- Majd hozzáadjuk a gyömbért, a római köményt, Cayanne borsot, a koriandert és a sót.
- Ezután hozzáadjuk a megtisztított lencsét, és a húsleves alaplét.S az egészet felforraljuk.
- A forrás megindulása után takarékra vesszük a tűzhelyet, s tovább fűzzük, míg a lencse meg nem puhul. (Kb. 15-20 perc)
- Amikor a lencse megfőtt, botmixerrel az egészet átturmixoljuk.
- Ha szükséges, ízesítsük utána. A leves tetejére a tálaláskor kevés apróra vágott petrezselyemzöldet tehetünk.
Tippek és tanácsok a marokkói vöröslencseleves elkészítéséhez
A marokkói vöröslencseleves egy laktató és nagyon egyszerű leves, mely az év bármely szakaszában hasznunkra lehet, ha valami gyors és finom levest szeretnénk elkészíteni.
Fontos megemlíteni, hogy a Cayenne bors nagyon erős. Ha nem szeretjük csípős ízeket, ne tegyük bele a levesbe.
Ha nem ismerjük a Cayenne borsot (illetve a chilit), legyünk óvatosak, s inkább egy csipetet tegyünk bele előszörre.
Ha vegetáriánus ételeket részesítjük előnyben, akkor használhatunk zöldséges alaplét vagy vizet is a leves elkészítéséhez. Vagy kipróbálhatjuk a zöldséges vöröslencselevest, mint nagyszerű vegetáriánus alternatívát.
Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan felforralhatunk bő 1 liter vizet, s belefőzhetnünk 2 leveskockát. Avval is finom lesz a leves.
Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka) némileg befolyásolni fogja a vöröslencseleve ízét. De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást.
Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Ha szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a marokkói vöröslencseleveshez egy hegyes erős paprikát is, vagy némi csípős paprikakrémet.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a marokkói vöröslencselevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket, vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.