Az olasz paradicsomleves egy finom könnyed nyárias leves, finom bazsalikommal, bele főzött pirított hagymával, ízletes olasz fűszerekkel.
Elkészíteni hasonlóan egyszerű, mint az idehaza klasszikusnak számító változatát, de van pár lényeges eltérés, ami miatt az olasz verzió nagyon más.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni az olasz paradicsomlevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Olasz paradicsomleves recept
Eszközök
- 2 literes lábos
A leves hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg paradficsom (lehet konzerv is)
- 1 kaliforniai paprika
- só (ízlés szerint)
- bors (ízlés szerint)
- 7 dkg sűrített paradicsom (egy kis doboznyi)
- 1 kávéskanál rozmaring (szárított, őrölt)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 kávéskanál bazsalikom
- 1 liter víz
A leves főzés lépései
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- A paradicsomot és a kaliforniai paprikát megmossuk, s apróra felvágjuk.
- A hagymát kevés vízzel s az olajjal elkezdjük párolni. Amikor üveges lesz, hozzáadjuk az áttört fokhagymát is, s azt is picit megpirítjuk.
- Majd hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és a kaliforniai paprikát. Sózzuk, borsozzuk, s kevergetés közben kicsit megpároljuk az egészet (a paradicsom levet fog engedni).
- Pár perc után hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, s felengedjük egy-másfél liter vízzel, hogy a sűrű paradicsomos pépből egy könnyed leves állagot kapjunk.
- Felforraljuk a levest, s amikor már rendesen lobog, adjuk hozzá a rozmaringot és a bazsalikomot.
- Bő 5 perc főzés hatására a zöldfűszerek íze is belefő a levesbe, s utána az egészet turmixoljuk szét egy botmixerrel.
- Tálaláshoz a tetejére még tehetünk 1-2 friss bazsalikomlevelet, illetve adhatunk hozzá kifőtt tésztát, vagy apróra vágott sajtot.
Tippek s tanácsok az olasz paradicsomleves elkészítéséhez
Az olasz paradicsomleves érdemben eltér a menzás paradicsomlevestől.
Először is, nincs benne rántás, amitől sokkal könnyedebb, viszont benne marad a hagyma, s a botmixer révén bele is lesz egy picit törve. Éppen ezért az állaga inkább a krémlevesekhez áll közelebb.
A víz mennyiségével viszont tudjuk változtatni, mennyire legyen „leveses” a végeredmény.
Mivel nem kerül bele paradicsomlé, ezért az íze alapból nem annyira lesz savas, mint amit megszoktunk. De ettől függetlenül ha a végeredmény mégis savasnak hat, agy kicsi cukorral lehet lágyítani az ízén.
Ahhoz, hogy tartalmas levest kapjunk, s ne legyünk tőle éhesek egy órán belül, tehetünk bele akár valamilyen tésztát. Például csipetkét, csigatésztát, cérnametéltet, gyufatésztát vagy akár az eperlevelet is.
De tehetünk az olasz paradicsomlevesbe akár krutont vagy ehetünk hozzá egy kisebb bagettet is…
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a olasz paradicsomlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.